Betiltottak a hongkongi cenzorok egy díjnyertes animációs filmet

KULTÚRA
2022 augusztus 12., 05:28
comments 1

Megtiltották a hongkongi cenzorok egy díjnyertes animációs film bemutatását - írta a helyi média.

A Losing Sight of a Longed Place című nyolcperces filmet, ami egy fiatal meleg férfi hongkongi küzdelmeiről szól, vasárnap vetítették volna a Ground Up Film Society által szervezett helyi filmvetítésen.

A film készítői szerdán egy Facebook-bejegyzésben közölték, hogy a filmet levették a műsorról, miután nem voltak hajlandóak benyújtani egy újravágott változatot. A posztban nem írtak arról, hogy melyik jelenet eltávolítására kérték őket a cenzorok.

A filmet teljes egészében elutasította a Film-, Újság- és Cikkadminisztrációs Hivatal - közölték.

A helyi média szerint a film készítőit arra kérték, hogy távolítsanak el egy jelenetet, amin a 2014-es – a kormány által csak „illegális megszállásnak” nevezett – esernyős forradalom látszik. Az esernyős forradalom során több ezer békés tüntető 2014-ben hónapokig elfoglalta a város központi üzleti negyedének egy részét, hogy szélesebb körű választójogot követeljen. A mozgalmat azért nevezték „esernyős forradalomnak” mert a tüntetők esernyőkkel védekeztek a rendőrség által használt könnygáz ellen.

A három egyetemi hallgató által készített és 2017-ben megjelentetett animációt korábban egy kormányzati nyilatkozatban támogatták. Hongkong azóta szigorított a szólásszabadságon a 2019-es tömeges kormányellenes zavargások nyomán. Tavaly a hatóságok filmcenzúra-törvényt fogadtak el, ami

megtiltja a Peking által kidolgozott nemzetbiztonsági törvény érdekeivel ellentétes tartalmakat, és akár három év börtönbüntetéssel is sújtja azokat, akik nem engedélyezett tartalmakat vetítenek.(Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.