Ha így megy tovább, szó szerint kiszáradhat a Rajna

klímaváltozás
2022 augusztus 12., 15:16
comments 11

Hatalmas szárazság sújtja Európa egyik legnagyobb folyóját, a Rajnát. Az alacsony vízállás miatt számos hajójáratot le kellett állítani a Felső-Rajna vidékén.

A Kaub város környékén hajózó komp kapitánya szerint van, ahol már csak 1,5 méteres a víz mélysége, a komp alja pedig 1 méter 20 centire ér le, tehát 30 centi hiányzik ahhoz, hogy a hajó alja érintse a medret. Azt mondja, ezen a vidéken gyakori nyáron a vízszintcsökkenés, de nem az ilyen mértékű.

photo_camera Fotó: THOMAS FREY/dpa Picture-Alliance via AFP

A közeli parton, ahol a kompok felhajóznak a Felső-Rajna területére, van egy mérőállomás, az jelenleg 42 centiméteres mélységet mér (de nem ez a folyómeder legmélyebb pontja). Ez még nem rekord alacsony, ugyanis 2018-ban mindössze 25 centiméter volt a vízállás.

A Rajna kiszáradt medre Lobith közelében.
photo_camera A Rajna kiszáradt medre Lobith közelében 2018-ban Fotó: JASPER JUINEN/AFP

A száradás szabad szemmel is jól látható, ugyanis a part mentén fehér kövek bukkantak fel, amelyek általában a víz alatt vannak.

A szárazság nemcsak a kompok közlekedést veszélyezteti, hanem azokét az uszályokét is, amikkel nyersanyagot szállítanak a folyó menti gyárakba. A víz már most túl alacsony ahhoz, hogy nagyobb hajók közlekedjenek rajta. Sokan kénytelenek csökkenteni a rakományt, könnyíteni a terheken, hogy magasabban feküdjön a hajó a vízen.

Martina Becker, a HGK hajózási munkatársa szerint a szélsőséges viszonyok miatt le kell majd zárni a Felső-Rajnát a hajóforgalom elől. Elmondása szerint a július és az augusztus esős hónap szokott lenni, amikor kedvező a vízállás. Aggódnak, hogy mi lesz így októberben, ami rendszerint a legszárazabb hónap a vidéken. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.