Thaiföldön van a Srí Lankáról elüldözött elnök

külföld
2022 augusztus 12., 12:07
comments 1

Ideiglenesen Thaiföldre érkezett Gotabaja Radzsapaksza egykori Srí Lanka-i elnök, aki a tömegtüntetések miatt menekült el gazdasági és belpolitikai válságba jutott hazájából - közölte a thai külügyminisztérium pénteken.

Radzsapaksza feleségével együtt csütörtökön távozott Szingapúrból egy magánrepülőgépen, miután lejárt a vízuma. A thai kormány jelezte: a politikus ideiglenesen tartózkodik az országban, és nem kért menedéket. Radzsapaksza diplomáciai útlevéllel rendelkezik, így kilencven napig vízum nélkül maradhat Thaiföldön.

Gotabaja Radzsapaksza július közepén távozott Srí Lankáról, miután a kormányellenes tüntetők megrohamozták az elnök otthonát és hivatalát, valamint a miniszterelnöki rezidenciát. Lemondását már Szingapúrból küldte el. Tizennégy napos vízumát a szingapúri hatóságok egyszer már meghosszabbították augusztus 11-ig. A volt elnök újabb hosszabbítást kérvényezett, de szerda reggelig nem kapott választ - árulta el egy bizalmasa. Azt tervezi, hogy pár nap után visszatér Szingapúrba - állította a forrás.

A bizalmas szerint Radzsapaksza kész lenne hazatérni, de utódja, Ranil Vikremeszinghe azt ajánlotta neki, hogy ezzel még várjon.

Az Indiával szomszédos, 22 millió lakosú szigetországban jelenleg szükségállapot van érvényben, miután fél éve fizetésképtelenné vált, így az alapvető közszükségleti cikkekkel sem tudja folyamatosan ellátni a lakosságot. A kialakult helyzet miatt hatalmas tömegtüntetések zajlottak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.