Negatívra rontotta a magyar gazdaság kilátásait az S&P

gazdaság
2022 augusztus 13., 05:29

Megerősítette az eddigi BBB osztályzatát a Standard & Poor’s a magyar adósbesorolásra, viszont a stabil kilátást negatívra rontotta a hitelminősítő, írja a portfolio.hu. Ez pedig akár egy jövőbeli esetleges leminősítés lehetőségére utal, illetve felhívja a figyelmet a kockázatokra.

A péntek éjjel megjelent elemzés szerint a kockázatok közé tartozik az uniós források elvesztésének esélye, az orosz gázszállítmányok csökkenése, melyek ronthatják a magyar gazdaság növekedési kilátásait, és veszélyeztethetik a koronavírus-járvány utáni költségvetési konszolidációt. Emellett a bér- és árinfláció, a volatilis forintárfolyam és a finanszírozási költségek várható emelkedése is csökkentik a kormányzat mozgásterét.

A hitelminősítő elemzése szerint legalább egy a háromhoz az esélye, hogy két éven belül le fogják minősíteni Magyarországot, amennyiben a magyar növekedési vagy költségvetési kép érdemben lesz az általuk felvázolt forgatókönyvnél. Az S&P idén 5,1, jövőre azonban már csak 2,3 százalékos GPD-növekedéssel számol, és 2025-re is csak 3 százalékos évi bővülést becsülnek. Elemzésük szerint nem fog összejönni a kormány jövő évi hiánycélja, idén 4,9, míg jövőre 3,8 százalékos lehet a GDP-arányos költségvetési hiány. Épp ezért arra számítanak a londoni elemzőintézetben, hogy lassan fog majd csak mérséklődni az államadósság.

A portfolio.hu beszámolója szerint az S&P a külső kockázatok között kiemeli, hogy a legtöbb kelet-európai ország erősen kitett a jelenlegi energiapiaci fejleményeknek, azonban Magyarország függősége még ezen belül is a legnagyobbak között van az orosz olajtól és gáztól, illetve magas a magyar ipar energiaigénye, ami szintén gondot jelenthet.

A hitelminősítő további kockázatként értékeli a magyar kormány és az Európai Bizottság politikai vitáit, ugyanakkor arra számítanak továbbra is, hogy fog uniós forrás érkezni az országba, azaz lesz megállapodás a felek között.

Az elemzés szerint jelenleg egész Európában Magyarország érzi leginkább az energiaválság negatív következményeit, és ez speciális lefelé mutató kockázatokat jelent a magyar gazdaság számára. Ráadásul szerintük rövidtávon nagyon nehéz teljesen függetleníteni magunkat az orosz földgáztól, más európai országokkal ellentétben nem tudunk a cseppfolyós nyersanyag (LNG) irányába elmozdulni.

A cikk kitér arra is, hogy a hitelminősítő elemzése kiemeli: a kormány 2020 óta gyakran él a veszélyhelyzet jogi eszközével, ami azt a képet erősíti, hogy a fékek és ellensúlyok működése korlátozott, illetve a gazdaságpolitikai lépések kiszámíthatatlanok. Kitérnek a különadókra is, melyek elsősorban a külföldi szereplőket érintik negatívan néhány szektorban, emiatt pedig csökkenhet a működőtőke-beáramlás a következő években.

Az S&P Global Ratings a globális hitelminősítők közül egyelőre egyedüliként tartja számon negatív kilátással a magyar államadósság-besorolást, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings egyaránt stabil kilátást tart érvényben a magyar szuverén osztályzatokra, de a Moody's szeptember második felében tehet közzé új értékelést.

A Fitch a múlt hónap végén erősítette meg változatlan stabil kilátással Magyarország devizában denominált hosszú futamidejű államadóság-kötelezettségeinek "BBB" szintű, ugyancsak befektetési ajánlású osztályzatát, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a magyar gazdaság szerkezeti mérőszámai erőteljesek a hasonló besorolású többi ország strukturális mutatóival összevetve, és az elmúlt időszakot stabil gazdasági növekedés jellemezte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.