Negatívra rontotta a magyar gazdaság kilátásait az S&P

gazdaság
2022 augusztus 13., 05:29

Megerősítette az eddigi BBB osztályzatát a Standard & Poor’s a magyar adósbesorolásra, viszont a stabil kilátást negatívra rontotta a hitelminősítő, írja a portfolio.hu. Ez pedig akár egy jövőbeli esetleges leminősítés lehetőségére utal, illetve felhívja a figyelmet a kockázatokra.

A péntek éjjel megjelent elemzés szerint a kockázatok közé tartozik az uniós források elvesztésének esélye, az orosz gázszállítmányok csökkenése, melyek ronthatják a magyar gazdaság növekedési kilátásait, és veszélyeztethetik a koronavírus-járvány utáni költségvetési konszolidációt. Emellett a bér- és árinfláció, a volatilis forintárfolyam és a finanszírozási költségek várható emelkedése is csökkentik a kormányzat mozgásterét.

A hitelminősítő elemzése szerint legalább egy a háromhoz az esélye, hogy két éven belül le fogják minősíteni Magyarországot, amennyiben a magyar növekedési vagy költségvetési kép érdemben lesz az általuk felvázolt forgatókönyvnél. Az S&P idén 5,1, jövőre azonban már csak 2,3 százalékos GPD-növekedéssel számol, és 2025-re is csak 3 százalékos évi bővülést becsülnek. Elemzésük szerint nem fog összejönni a kormány jövő évi hiánycélja, idén 4,9, míg jövőre 3,8 százalékos lehet a GDP-arányos költségvetési hiány. Épp ezért arra számítanak a londoni elemzőintézetben, hogy lassan fog majd csak mérséklődni az államadósság.

A portfolio.hu beszámolója szerint az S&P a külső kockázatok között kiemeli, hogy a legtöbb kelet-európai ország erősen kitett a jelenlegi energiapiaci fejleményeknek, azonban Magyarország függősége még ezen belül is a legnagyobbak között van az orosz olajtól és gáztól, illetve magas a magyar ipar energiaigénye, ami szintén gondot jelenthet.

A hitelminősítő további kockázatként értékeli a magyar kormány és az Európai Bizottság politikai vitáit, ugyanakkor arra számítanak továbbra is, hogy fog uniós forrás érkezni az országba, azaz lesz megállapodás a felek között.

Az elemzés szerint jelenleg egész Európában Magyarország érzi leginkább az energiaválság negatív következményeit, és ez speciális lefelé mutató kockázatokat jelent a magyar gazdaság számára. Ráadásul szerintük rövidtávon nagyon nehéz teljesen függetleníteni magunkat az orosz földgáztól, más európai országokkal ellentétben nem tudunk a cseppfolyós nyersanyag (LNG) irányába elmozdulni.

A cikk kitér arra is, hogy a hitelminősítő elemzése kiemeli: a kormány 2020 óta gyakran él a veszélyhelyzet jogi eszközével, ami azt a képet erősíti, hogy a fékek és ellensúlyok működése korlátozott, illetve a gazdaságpolitikai lépések kiszámíthatatlanok. Kitérnek a különadókra is, melyek elsősorban a külföldi szereplőket érintik negatívan néhány szektorban, emiatt pedig csökkenhet a működőtőke-beáramlás a következő években.

Az S&P Global Ratings a globális hitelminősítők közül egyelőre egyedüliként tartja számon negatív kilátással a magyar államadósság-besorolást, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings egyaránt stabil kilátást tart érvényben a magyar szuverén osztályzatokra, de a Moody's szeptember második felében tehet közzé új értékelést.

A Fitch a múlt hónap végén erősítette meg változatlan stabil kilátással Magyarország devizában denominált hosszú futamidejű államadóság-kötelezettségeinek "BBB" szintű, ugyancsak befektetési ajánlású osztályzatát, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a magyar gazdaság szerkezeti mérőszámai erőteljesek a hasonló besorolású többi ország strukturális mutatóival összevetve, és az elmúlt időszakot stabil gazdasági növekedés jellemezte.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.