Ősztől maximum 19 fokra lehet felfűteni a középületeket Németországban

energia
2022 augusztus 13., 12:40
comments 8

Az ősszel kezdődő fűtési szezonban a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet maximum 19 fokra szabad felfűteni Németországban, ezt pénteken jelentette be Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.

Habeck azt mondta, tovább szigorítják az ország energiaellátásának biztonságát szolgáló szabályokat. Így az eddig ismertetett – például a magántulajdonban álló medencék fűtésének tilalmáról szóló – előírások mellett bevezetik a 19 fokos felső határról szóló középület-fűtési szabályt is. A készülő miniszteri rendelet szerint le kell állítani az épületek, illetve a műemlékek, szobrok, hidak díszvilágítását, és a reklámhordozó felületeket sem szabad kivilágítani. Robert Habeck az elmúlt hónapokban többször beszélt arról, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt kell visszafogni az energiafogyasztást, mert Moszkva a piaci folyamatok alakításával, főleg a földgázexport visszafogásával gazdasági háborút folytat az Ukrajnát támogató országok ellen, és azért, hogy viszályt szítson az Ukrajna mellett kiálló Európai Unió tagjai között.

A német gazdasági minisztérium júliusban ismertette a készülő szabályozás részleteit, amelyek szerint a közszféra mellett az üzemekben, irodákban és a háztartásokban is csökkenteni kell az energiafogyasztást és javítani kell az energia-hatékonyságot.

Németországban nagyjából 186 ezer középületet üzemeltetnek. Az energia-, és klímavédelmi politika területén a szövetségi kormány mellett működő független kutatóintézet, a Német Energiaügynökség adatai szerint a zárt helyiségekben a hőmérséklet 1 fokos csökkentésével a fűtésre szánt földgáz 6 százalékát lehet megtakarítani.

A városi önkormányzatok szövetsége egy sor javaslatot terjesztett elő az üggyel kapcsolatban. Ajánlásai között szerepel az uszodák vízhőmérsékletének csökkentése, a melegvíz-szolgáltatás korlátozása a középületekben, és az is, hogy az iskolai tornatermek fűtését legfeljebb 15 fokra, az osztálytermekét pedig legfeljebb 20 fokra állítsák az október elejétől április végéig tartó fűtési szezonban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.