Cementtel töltik meg a golfpályák lyukait a francia klímaaktivisták

környezetvédelem
augusztus 14., 13:14
comments 25

Dél-Franciaországban klímaaktivisták cementtel töltötték meg több golfpálya lyukait is, így tiltakozva az ellen, hogy az országban uralkodó súlyos szárazság közepette a golfpályák mentesülnek a víztilalom alól. A csoport elsőként a Toulouse városához közeli pályákat vett célba.

A golfpályák mentesítése a víztilalom alól vitát váltott ki Franciaországban, mivel 100 francia településen egyáltalán nincs elegendő ivóvíz. A közleményükben a golfot a „kiváltságosok szabadidős iparának” nevezték.

A golfozók azzal védik az intézkedést, hogy a pályák három nap alatt elpusztulnának víz nélkül. Gérard Rougier, a Francia Golfszövetség képviselője ahhoz hasonlította ezt a helyzetet, mintha valaki jég nélkül próbálna jégpályát működtetni.

Az aktivisták, akik az Extinction Rebellion mozgalom tagjaiként határozták meg magukat, egy petíciót is útjára indítottak, és azt követelik a politikától, hogy ne engedje, hogy a gazdasági szempontok elsőbbséget élvezzenek az ökológiai ésszerűséggel szemben.

„Míg a lakosok a legsúlyosabban érintett településeken nem öntözhetik kertjeiket és nem moshatják autóikat, a golfpályák megmenekültek az országos korlátozásoktól” - áll a felhívásban.

A víztilalmakat országos szinten rendelték el, de a végrehajtás a regionális szinten történik. Eddig csak egy a nyugat-franciaországi Ille-et-Villaine-ben döntöttek arról, hogy a golfpályák locsolását nem engedélyezik.

Néhány korlátozás a golfpályákat is érinti. Az öntözést éjszaka kell végezni, a szokásos vízmennyiség legfeljebb 30 százalékával.

Franciaország kétharmadában válsághelyzetet hirdettek, a csapadékmennyiség mintegy 85 százalékkal csökkent. A Loire folyó egyes szakaszai gyakorlatilag kiszáradtak. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt