A Kúria szerint Varga Zs. Andrásnak semmi köze ahhoz, hogy a feleségét tanácsvezető bíróvá nevezték ki

„A Kúria elnökének semmilyen szerepe nincs az ítélőtáblai pályázatok elbírálásában” - közölte a Kúria, miután az Observer hétvégén arról írt, Varga Zs. András Kúria-elnök feleségét annak ellenére nevezték ki magas rangú bírói állásba a Fővárosi Ítélőtáblán, hogy a bírák által tartott választáson kevesebb szavazatot kapott, mint riválisa.

A Kúria közleménye így folytatódik:

„Magyarország alkotmányos rendje nem engedi a bírák családi kapcsolatainak vizsgálatát pályázatok elbírálása során. Képtelenség is lenne a bírósági vezetők hozzátartozóit sajátos végzettségüktől, hosszú tanácselnöki és több évtizedes bírói tapasztalatuktól függetlenül kizárni a pályázatokból. Össze nem függő események összekapcsolt bemutatása érdekes lehet, de valós nem.”

Varga Zs. András, a Kúria elnöke Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke visszautasította, hogy „a tanácselnöki kinevezés politikai befolyásra történt”, és közleménye szerint méltatlannak tartja ezt a felételezést. „A Fővárosi Ítélőtábla az igazgatási és ítélkezési tevékenységét a törvényeknek megfelelően végezte és végzi.” Azt írta,

„Kovács Helga Mariann tanácselnöki kinevezésére kizárólag objektív szempontok alapján került sor”, és sosem kizárólag a bíróválasztó kollégium véleményére támaszkodnak.Ribai szerint a másik pályázó kevésbé volt felkészült, és a pályázata alapján nem látták biztosítottnak, hogy érvényesülne az időszerűség elve, ami kiemelt társadalmi érdek.

Az Observer magyar igazságszolgáltatásról szóló cikkében idézte Vasvári Csabát, az Országos Bírói Tanács szóvivőjét is, aki arról beszélt, évek óta tapasztalnak befolyásolási kísérleteket az igazságszolgáltatásban, és kifogásolta, hogy nem teszik átláthatóvá a bírói kirendeléseket.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt