Az energiaszámlák bojkottjára szólítja fel az angolokat egy érdekképviseleti csoport

külföld
2022 augusztus 16., 12:33
comments 2

Október 1-ével megemelheti az energiaplafont, vagyis az áram- és gázfogyasztásért kiszámlázható összeg maximumát a brit energiaszabályozó hatóság, az Ofgem. Ez a Forbes szerint sok háztartás számára megsemmisítő csapást jelent majd. A cikk megírásának pillanatáig 107 786 ember csatlakozott a Don't Pay UK által szervezett sztrájkhoz - arra viszont csak akkor kerül sor, ha október 1-ig összejön az egymillió résztvevő. A sztrájkhoz csatlakozók a tervek szerint nem fogják befizetni a megemelkedett összegű energiaszámlákat.

Az Ofgem idén áprilisban átlagfogyasztás esetén évi 1277 fontról 1971 fontra emelte meg az energiaplafont. Ez 54 százalékos növekedést jelent, és az Ofgem szerint közel 22 millió háztartást érint. A Forbes értesülései szerint a következő energiaár-plafon mértékét augusztus 26-án teszik közzé, és várhatóan évi akár 3582 fontra is emelkedhet, ez pedig a kormány által ajánlott állami támogatás ellenére sok háztartás számára egyszerűen megfizethetetlen lesz.

A tömeges nemfizetés nem újkeletű ötlet: a Don’t Pay UK abból az 1989-es és 1990-es sztrájkból merít ihletet, amikor 17 millió ember tagadta meg a Margaret Thatcher által bevezetett fejadó befizetését. Akkor ezt az intézkedést vissza is vonták.

A Don't Pay UK azt kéri a sztrájkra vállalkozóktól, hogy amennyiben összejön az egymillió résztvevő, október 1-jével töröljék a csoportos beszedéseiket, egyszerűen ne fizessék be az energiaszámláikat. A kezdeményezést online jelenleg e-mail listákon, Telegramon, TikTokon, Instagramon, Facebookon, Twitteren és Redditen terjesztik, de a kampány keretében matricák és szórólapok nyomtatására is pénzt gyűjtenek.

Gyors fejszámolás szerint azoknak, akik eddig csatlakoztak a sztrájkhoz, minimum 9, de inkább 10 másik embert kellene meggyőznie, hogy összejöjjön a kívánt szám.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.