Baranyi Krisztina szerint a DK miatt nem lesz budapesti népszavazás a Fudanról

augusztus 16., kedd 5:53
78

A ferencvárosi kerületvezetés továbbra is szeretne népszavazást tartani arról, legyen-e kampusza a kínai Fudan Egyetemnek Budapesten. Baranyi Krisztina polgármester a Népszavának azt mondta, akár augusztus végéig beadhatják a kérdést a választási bizottságnak. Ha hitelesítik, a helyi képviselő-testület dönthet a népszavazás kiírásáról.

Fővárosi szinten viszont aligha lesz népszavazás, legalábbis Baranyi azt mondja, homályos válaszokat kap, amikor erről érdeklődik.

„A legőszintébbnek az a verzió tűnik, miszerint a Fővárosi Közgyűlésen sem menne át a kezdeményezés, mivel a Demokratikus Koalíció nem támogatná” - mondta Baranyi. A DK nem reagált a lap megkeresésére.

Baranyi Krisztina Fotó: Halász Júlia/444

Karácsony Gergely főpolgármester tavaly júliusban kezdeményezett országos népszavazást öt kérdésben, amelyek közül kettőt engedett át a Nemzeti Választási Bizottság. Az egyik az álláskeresési járadék meghosszabbításáról, a másik a Fudanról szólt.

Év elején összegyűjtötték a szükséges aláírásokat, ami fontos eleme volt az ellenzéki kampány feléledésének, de májusban az Alkotmánybíróság mindkét kérdést elkaszálta. Karácsony akkor azt írta, meg kell találni annak a módját, hogy „legalább a budapestiek elmondhassák a véleményüket ezekben a kérdésekben”.

A főváros most csak annyit írt a Népszavának, hogy továbbra sem szeretnék a Fudan Egyetemet, a népszavazást is a főpolgármester kezdeményezte, de hiába gyűltek össze az aláírások, „a kormányzat nem akarja, hogy ebben a kérdésben az emberek döntsenek”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt