Ukrajna állhat a keddi krími robbanások mögött

háború
2022 augusztus 16., 17:44
comments 3

Ha hivatalosan nem is vállalják fel, ukrán tisztviselők kárörvendő posztjai arra utalnak, hogy ők állhatnak a kedd hajnali krími támadások mögött. Megsemmisítettek a frontvonaltól mintegy 200 kilométerre lévő Dzsankoj közelében egy kulcsfontosságú vasúti csomópontot. Az orosz hadsereg innen szállított csapatokat és felszerelést a megszállt Melitopolba.

Az orosz média szerint egy másik robbanás is történt a Krím-félsziget regionális fővárosától, Szimferopoltól nem messze fekvő Hvardejszkije faluban lévő katonai repülőtéren. A lakosok hangos robbanásokról számoltak be, jelentette a Kommerszant. Műholdfelvételek szerint a légibázison nagyszámú Szuhoj harci repülőgépet tároltak.

A moszkvai védelmi minisztérium közölte, hogy tűz ütött ki Dzsankojban, de nem adott magyarázatot arra, hogy mi történhetett. „A szükséges intézkedéseket megteszik a szabotázs következményeinek felszámolására" - közölte a minisztérium. Oroszország két, Fehéroroszországból indított rakétával válaszolt, amik Zsitomír város közelében landoltak.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója a Twitteren azt írta, a Krím normális esetben a Fekete-tengerről, a hegyekről és a turizmusról szól, az oroszok által elfoglalt Krím viszont a raktárrobbanásokról és a behatolók, tolvajok fokozott halálozási kockázatáról. „Demilitarizáció folyamatban.”

Jurij Ihnat, a légierő szóvivője azzal viccelődött, hogy Oroszország „nem tartja be a tűzbiztonságot". Egy másik elnöki tanácsadó, Olekszij Arestovics egy photoshoppolt képet tweetelt, amelyen egy napágyon pihen. A háttérben fekete füst látható. „Reggel Dzsankoj közelében" - írta Arestovics. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.