2 200 milliárd forintnyi támogatással enyhíti a magas energiaárakat a svéd kormány

augusztus 17., szerda 16:01
7

A svéd állam hatvanmilliárd koronával (2200 milliárd forint) tervezi támogatni a vállalatokat és a háztartásokat, hogy enyhítse a drámaian megemelkedett energiaárak jelentette terheket - közölte szerdán Magdalena Andersson svéd miniszterelnök Stockholmban.

Magdalena Andersson Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

A dpa német hírügynökség úgy tudja, az összeg felét közvetlenül, valamint közvetve az áramszolgáltatásért felelős Kraftnat hatóság forrásaiból folyósítják majd a háztartásoknak. Arról még nem született döntés, hogy ez mikor és milyen formában fog megtörténni.

"Nem fogjuk engedni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök túszul ejtse a svéd háztartásokat és ipart" - hangoztatta a kormányfő. Ugyanakkor hozzátette, hogy a piac nem készült fel "ilyen szélsőséges helyzetekre".

Annak ellenére, hogy a skandináv ország áramexportőr, és termelését nagyrészt vízi-, szél- és atomerőművek biztosítják, az áramárak rekordszintre emelkedtek az ukrajnai háború nyomán.

Ami az energiaágazatot illeti, hadigazdasághoz hasonló helyzetbe kerültünk. Az áram és gázárak soha nem látott magasságokba szöktek - mondta Andersson újságíróknak.

A szociáldemokrata kormány tavaly decembertől idén márciusig már több milliárd koronával támogatta a háztartásokat a megemelkedett energiaárak ellensúlyozására, de az elhúzódó ukrajnai konfliktus miatt a fogyasztók és a vállalkozások ismét nehéz télre számíthatnak.

A fogyasztói árak összehasonlítására szolgáló Matpriskollen portál szerint az élelmiszerárak átlagosan több mint tíz százalékkal emelkedtek az idén, ebből a vaj és hús ára mintegy negyedével ugrott meg. A benzin költsége 18 százalékkal, a dízelolajé csaknem 40 százalékkal emelkedett.

Alig négy héttel a szeptember 11-i választások előtt a közvélemény-kutatások fej fej melletti küzdelmet jósolnak a szociáldemokraták és szövetségeseik, valamint a jobboldali ellenzéki blokk erői között. Az ellenzék szerint a magas energiaárakat a szociáldemokraták idézték elő azzal, hogy úgy döntöttek, kivezetik a nukleáris áramtermelést. Az ellenzék hatalomra kerülése esetén új atomerőművek építését ígéri.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt