Az amerikai hírszerzés már novemberben közölte egy bizalmas megbeszélésen, amelyre a magyar kormány is hivatalos volt, hogy Putyin le fogja rohanni Ukrajnát

háború
2022 augusztus 17., 11:00
comments 37
Ülésezik az Észak-atlanti Tanács, a NATO döntéshozó testülete
photo_camera Ülésezik az Észak-atlanti Tanács, a NATO döntéshozó testülete Fotó: OLIVIER DOULIERY/AFP

Gigantikus cikkben meséli el az ukrajnai orosz invázióhoz vezető utat a Washington Post, amelyben az amerikai, ukrán és európai kormányok felelős vezetői mondják el részletesen, mikor és mit tudtak, és hogyan készültek az egyre biztosabbá váló orosz beavatkozásra. (A Kreml természetesen nem reagált a megkeresésükre.)

Az írásból a Magyarországot érintő részletet emeljük ki, amiből kiderül, hogy

a kormány már tavaly novemberben tudhatott az Ukrajna megszállására irányuló orosz tervekről.

A Washington Post részletes leírását adja egy nem nyilvános brüsszeli találkozónak, ahol Avril Haines, az amerikai hírszerzés vezetője a NATO-tagok nagykövetei előtt ismertette a Kreml szándékait. Az amerikai hírszerzésnek addigra már nagyon pontos – és később beigazolódott – értesülései voltak az orosz tervekről műholdképek, lehallgatások és ügynöki jelentések alapján. A konkrét titkosszolgálati anyagok közül is megosztott valamennyit Haines, de biztonsági okokból nem ment bele részletekbe. A brit küldött, aki támaszkodhatott saját hírszerzése jelentéseire, felállt, és indulatosan közölte, hogy amit az amerikaiak mondanak, az igaz.

photo_camera Avril Haines Fotó: WIN MCNAMEE/Getty Images via AFP

A Washington Postnak nyilatkozó egyik döntéshozó szerint a NATO-tagok három csoportra oszlottak: számos nyugat-európai ország úgy vélekedett, őrültség lenne Putyin részéről, ha lerohanná Ukrajnát, ezért ez nem is fog megtörténni, a csapatösszevonások az ukrán határnál a nyomásgyakorlás diplomáciai eszközei. A kelet-európai tagországok közül többen azt gondolták, hogy Putyin támadni fog ugyan, de csak visszafogott mértékben, „kiharap egy újabb szeletet az ukrán almából”. De a britek és a balti államok elhitték a totális invázióról szóló értesüléseket.

A brüsszeli találkozón hivatalból jelen kellett lennie a magyar NATO-képviseletnek is, ezért ha továbbították az ott elhangzottakat, akkor Orbán Viktor és környezete november óta tudhatta, mire készül Putyin. Ami azért is érdekes, mert a magyar miniszterelnök békemisszióként ünnepeltette februári moszkvai útját, a kormánypropaganda pedig nem győzött gúnyolódni azokon, akik szerint Putyin támadni fog.

Szerda reggel kérdéseket küldtem Magyarország Állandó NATO-képviseletének:

  • Jelen volt-e az említett tájékoztatáson a magyar NATO-nagykövet?
  • A CIA által adott tájékoztatás a cikkben leírtaknak megfelelően történt-e?
  • Továbbították-e az elhangzott információkat a magyar kormánynak?

Nagy Zoltán nagykövet a Külügyminisztériumhoz irányított, onnan azonban eddig nem kaptam választ. Ha érkezik ilyen, beszámolunk róla.

(Az AFP címlapi képén Orbán Viktor és miniszterei várakoznak az Észak-atlanti Tanács ülése előtt)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.