„Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt egy hülye is tudja”

háború
2022 február 24., 07:59
  • Kedden összehívták a nemzetbiztonsági kabinetet, hogy tárgyalja Ukrajna ügyét. A kabinet tagja Rogán Antal propagandaminiszter is, így itt beszéltek arról is, hogy a szélesebb fideszes nyilvánosság hogyan kommunikálja a konfliktust.
  • Ami nem is volt rossz ötlet, tekintve, hogy az elmúlt hetekben milyen Kreml-barát véleményeket fejtettek ki a fideszes véleményvezérek az orosz-ukrán konfliktusról.

Bayer Zsolt a január 30-i Sajtóklubban (ahol egyébként elhangzottak cifrábbak is):

„Annak semmi esélye nincs. Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt egy hülye is tudja.”

link Forrás

Bayer arról beszélt, hogy „Amerika csörgeti a kardot, és erre nyomásgyakorlással kötelezi” a NATO-tagállamokat és az Európai Uniót. „Ilyen nyilatkozatok jönnek, hogy a háború esélye 70-90 százalék. A háborús retorika részeként ilyenek hangoznak el Amerikából, hogy evakuálni kell a kijevi amerikai nagykövetség tagjait. Miért is kell ev…mindenki hülye?” – kérdezte Bayer, aki szerint ez a háborús retorika elmebaja.

Bencsik András azt mondta, „Amerika ezerrel nyomul, hogy kiprovokáljon egy fegyveres konfliktust”, „de nem akar ez összejönni, mert az oroszok nem ugranak rá”, „egyébként olyan egyszerűen megoldották Kazahsztánban a puccskísérletet, hogy azt majd tanítani fogják a katonai főiskolákon, hogy hogyan csinált hülyét Oroszország Amerikából”.

Gajdics Ottó azt tette hozzá, hogy ez „sajnos kísértetiesen hasonlít arra, hogy amikor az amerikai gazdasággal baj volt – ha visszatekintünk a közelmúlt történelmére –, akkor mindig elővették a fegyvereket”. Néző László pedig arról beszélt, hogy „beszartak az ukránok, hogy addig mondják az oroszoknak, hogy megtámadják őket, amíg tényleg nem lesz más lehetőség”.

A február 6-i Sajtóklubban Bencsik arról magyarázott, hogy „mindent megtett a NATO Amerika befolyására, hogy kirobbantson, kirobbantasson egy orosz-ukrán háborút, amiből valami csúnya dolog is kisülhetett volna”. Az Orbán–Putyin-találkozó után úgy érezte, közel volt a háború, de Orbán bátorságának hála, az ő közbenjárására megúsztuk.

link Forrás

Bencsik Gábor arról beszélt, hogy Amerika egyik első számú célja Oroszország bekebelezése, térdre kényszerítése. Gajdics Ottó – Krausz Tamásra hivatkozva – azt mondta, „le kellene már szállni az oroszfóbia sánta lováról a magyarországi baloldalnak”, pragmatikus, racionális politikát kell folytatni Oroszországgal.

Bayer Zsolt az Oroszországgal szembeni szankciókról azt mondta, kretének, és mindenkinek csak ártanak. Bencsik azt mondta, a „hanyatló amerikai birodalom retteg attól, hogy Európa és Oroszország” összefog. Szerinte ez nyilvánvalóan be fog következni, ehhez csak idő és béke kell. Bencsik szerint Orbán kinyitotta a kaput, és sorra jönnek az európai vezetők, akik találkoznak Putyinnal. „Valóban, Amerika napjai meg vannak számlálva, nem kár érte” – mondta Bencsik.

Gajdics Ottó azt mondta: „Az egész konfliktus, ami miatt itt most megint emberek retteghetnek a háborútól, és retteghetnek attól, hogy tönkremegy mindaz, amit a békében létrehoztak, az egyes egyedül az Amerikai Egyesült Államoknak köszönhető.” Gajdics ezt azzal magyarázza, hogy Joe Biden eltéved a saját kertjében is, és Amerika a hanyatlását azzal kompenzálja, hogy Ukrajnában hisztériázik, illetve hogy el kell valahova sózni az amerikai palagázt.

A február 13-i Sajtóklubban is megfejtéssekkel álltak elő. Bencsik András azt mondta: „Amikor tényleg az amerikaiak, mert ne kerteljünk, az Amerikai Egyesült Államok borzasztóan szeretne kirobbantani egy lokális háborút itt, Kelet-Európa térségében.”

link Forrás

Deák Dániel, a Megafon influenszere is nagyon jól szórakozott minden figyelmeztetésen. A Mandiner is hasonlóan tálalta az öt nappal ezelőtti híreket.

Hétfőn még a Karc FM Háttérkép című műsorában Boros Imre azt mondta: „Itt tartunk, háború nincs, hála Istennek, hisztéria van.” Az, hogy a Nyugat szerint nem vonultak vissza az orosz csapatok, az az oroszok szerint vicc – érvelt Boros, aki szerint „érdeklődés hiányában a háború elmaradt, a hisztéria megy tovább”.

link Forrás

Boros Imre egyetértve úgy fogalmazott: „Akinek bármi illúziója lett volna arra, hogy ki akar igazán háborút ebben a térségben, az megállapíthatta, hogy ha valaki nem akar háborút, az Oroszország és Ukrajna.”

(Gajdics Ottó megkérdezte, hogy tényleg az van-e, hogy mert Joe Biden „népszerűsége a béka hátulja alá keveredett, képes lenne itt, a mi közvetlen környezetünkben kirobbantani egy háborút, csak azért, hogy megmutassa, hogy ő is valaki”. Bogár László azt mondta: „szó sincs választásokról, lezajlott valami, amit amerikai elnökválasztásnak neveznek ott 2020-ban”, de valójában nagyjából Dél-Szudánban mennek úgy a választások, mint Amerikában, és a világ nemlétező urai megelégelték, hogy ez már tényleg sok, így a globális média bejelentette, hogy ki van nevezve amerikai elnöknek Joe Biden.)

Azóta Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy „békefenntartó” katonákat küld Kelet-Ukrajnába, aznap, amikorra Zsirinovszkij ígérte, csütörtökre virradóra pedig Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.

A fideszes megmondóemberek korábban az Index megszállásának ügyében állították nagyon határozottan, hogy az Index szétverése mindenkinek érdeke, csak a Fidesznek nem. Aztán lett, ami lett. (Címlapkép: Kiss Bence)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.