227 polgári áldozata már biztos volt az eddigi harcoknak

2022 március 03., 04:49

Több mint egy napja mozdulatlanok a Kijev felé tartó harci járművek

Az amerikai védelmi minisztérium szerint az elmúlt 24-36 órában tapodtat sem haladtak előre a Kijev felé tartó orosz harci járművek. John Kirby szóvivő szerint a csapatok átszervezése érdekében állhattak meg, és hogy stratégiát alkossanak az elvesztegetett idő behozására. Logisztikai nehézségek és az ukrán ellenállás is közrejátszhat ebben.

A BBC azt írja: nem megerősített hírek szerint az orosz katonáknak fogytán az üzemanyaguk és az élelmiszerük. A orosz ellőnérzés alá került területeken állítólag szupermarketeket fosztogatnak, a helyieknek pedig saját, lejárt ételeikből adnak.

2022 március 03., 04:35

Hét orosz bankot zár ki az EU a SWIFT-rendszerből

Oroszország második legnagyobb bankját (VTB), továbbá hat másik pénzintézetet (Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossziji, Sovcombank és VEB) zárt ki az Európai Unió a nemzetközi SWIFT-rendszerből, a világ legfontosabb nemzetközi fizetési hálózatából. (Ebben a cikkben írtunk róla, milyen károkat képes okozni ez a szankció.)

Az EU, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada szombaton közölte, hogy kizárnak egyes orosz bankokat a SWIFT-ből, de akkor még nem konkretizálták, melyeket. Most már azt is tudjuk, az Unióban úgy választották ki a célpontokat, hogy az energiapiaci kifizetéseket ne korlátozzák, ezért maradt ki a Sberbank és a Gazprom. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint elfogadhatatlan ez a kivételezés, és minden cégre a maximális szankciót kell kivetni, amely finanszírozza az ukrajnai háborút.

A hét bankot március 12-én kapcsolják le a rendszerről. (Reuters)

2022 március 03., 04:22

Mariupol tanácsa üzent a lakosoknak: az eddigi legkeményebb napon vagyunk túl

Az iszonyatos körülmények ellenére a mariupoli városi tanács lelkesítő üzenetet tett közzé az éjjel lakosai számára. Ebben azt ígérték: bár a háború eddigi legkeményebb és legkegyetlenebb óráin vannak túl, ha felkel a nap, mindent megtesznek a közműhálózatok helyreállításáért, hogy ismét tudjanak fűteni és vizet engedni. A városvezetők üzenete szerint Isten, az igazság és a győzelem az ukránokat szolgálja, hiszen ők vannak otthon, őket támadták meg.

Szerda kora reggel óta óriási tűzerővel támadja Mariupolt az orosz hadsereg, hiszen stratégiai szempontból nagyon fontos városról van szó. Az alpolgármester délutáni beszámolója szerint a halottakat sem tudják összeszedni, annyira heves tűz alatt vannak, életveszélyes elhagyni a pincéket.

Az orosz invázió Délkelet-Ukrajnában
photo_camera Az orosz invázió Délkelet-Ukrajnában Grafika: Wikipedia/444
2022 március 03., 04:11

Legalább három iskolát eltaláltak Harkivban

Több északkelet-ukrajnai városban, köztük Akhtirkában és Harkivban is súlyos károkat okoztak az oroszok. Harkivban eltaláltak legalább három iskolát és a Nagyboldogasszony-székesegyházat, illetve ahogy korábban beszámoltunk róla, kedden a polgármesteri hivatal egy része is leomlott. Akhtirkában több tucat lakóház semmisült meg. (Kyiv Independent)

2022 március 03., 04:00

ENSZ: Egymillió menekült hagyta el Ukrajnát

Csütörtök óta egymillióan menekültek el Ukrajnából, közölte az ENSZ. Jól mutatja a helyzet súlyosságát, hogy a teljes 2015-ös menekültválság 1,3 millió embert érintett. Magyarországra több mint százezren érkeztek.

Ukrán menekültek Siretben, az ukrán-román határnál lévő menekülttáborban 2022. március 2-án.
photo_camera Ukrán menekültek Siretben, az ukrán-román határnál lévő menekülttáborban. Fotó: Daniel Mihailescu/AFP
2022 március 03., 00:37

Négy nagy robbanás rázta meg Kijevet csütörtökre virradóra

A BBC jelentése szerint két robbanás a városközpontban, kettő egy metróállomás közelében volt. (Via BBC)

link Forrás
2022 március 03., 00:19

Hétéves gyerekeket vett őrizetbe kedden a moszkvai rendőrség

link Forrás

Az orosz antropológus, Alekszandra Arhipova osztott meg szerda hajnalban egy videót a Facebookon, amin egy rabomobilban öt fiatal gyerek látható. A hétéves Davidot és Szofiját, a kilencéves Matvejt, illetve a 11 éves Luzát és Gosát két felnőtt nő, Jekatyerina Zavizion és Olga Alter társaságában vették őrizetbe a rendőrök kedden, amikor Ukrajna bezárt moszkvai nagykövetségénél akartak virágokat elhelyezni. A gyerekeknél egy "nem a háborúra" feliratú transzparens volt. "Egyszerűen nem fér fejembe az egész" - írta Arhipova. (Via The Guardian)

link Forrás
2022 március 03., 00:08

Már 15 ezer kijevi otthona a város metróhálózata

Ennyien keresnek menedéket az egyre intenzívebb orosz bombázások elől. A metróért felelős városi tisztviselő, Viktor Brahinszkij szerint a metróban amúgy akár százezren is elférnek az állomásokon és az alagutakban. Beszámolója sezerint folyóvíz és vécék is rendelkezésre állnak, ahogy élelmiszer és gyógyszer is. Minden érkezőt arra kért, hogy hozzon meleg ruhát és élelmet, és ne csak maguknak, hanem a többieknek is.

Kijeviek ezrei találtak menedéket a bombázások elől a kijevi metróban
photo_camera Kijeviek ezrei találtak menedéket a bombázások elől a kijevi metróban Fotó: ARIS MESSINIS/AFP
Egy férfi alszik egy óvóhelyként használt metróállomáson álló szerelvény egyik kocsijában.
photo_camera Egy férfi alszik egy óvóhelyként használt metróállomáson álló szerelvény egyik kocsijában. Fotó: GENYA SAVILOV/AFP
Szerhij Badilevics és neje Natalia kisfiukkal együtt költöztek a föld alá a bombázások elől.
photo_camera Szerhij Badilevics és neje Natalia kisfiukkal együtt költöztek a föld alá a bombázások elől. Fotó: ARIS MESSINIS/AFP
A város metróhálózata már 15 ezer ember otthona, de akár százezer kijevi is menedéket találhat benne.
photo_camera A város metróhálózata már 15 ezer ember otthona, de akár százezer kijevi is menedéket találhat benne. Fotó: GENYA SAVILOV/AFP
Önkéntesek forró italt készítenek a metróban menedéket keresőknek.
photo_camera Önkéntesek forró italt készítenek a metróban menedéket keresőknek. Fotó: GENYA SAVILOV/AFP

2022 március 02., 23:56

Befektetésre alkalmatlannak minősítette Oroszországot az MSCI

Ez egy olyan szolgáltató, ami alapkezelők által használt indexeket állít össze. A lépés lényegében azt eredményezheti, hogy a nyugati befektetők teljes egészében megszabadulhatnak minden orosz részvényüktől. (Via The Guardian)

2022 március 02., 23:51

A Netflix felfüggesztette oroszországi projektjeit és beszeréseit

A Variety beszámolója szerint a Netflix "felméri az aktuális események hatását", ezért most négy orosz gyártású sorozatát is határozatlan ideig szünetelteti. A Netflix egy éve kezdett szolgáltatni Oroszországban, a jövőbeni tervei között szerepelt az Anna Karenyinán alapuló sorozat, az Anna K. gyártása is. A Netflix a hét elején már jelezte, hogy nem hajlandó eleget tenni annak az orosz törvénynek, ami minden, százezernél több előfizetővel rendelkező streaming-szolgáltatót arra kötelez, hogy húsz nagy orosz csatorna, köztük propagandatévék adását is sugározza. (Via The Guardian)

2022 március 02., 22:55

Nyomozást indít az Ukrajnában történtek miatt a Nemzetközi Büntetőbíróság

39 ország fordult feljelentéssel háborús bűncselekmények gyanúja miatt Oroszország ellen a Nemzetközi Büntetőbírósághoz, aminek egyik ügyésze, Karim AA Khan be is jelentette, hogy megkezdi a nyomozást.

"Február 28-án jelentettem be, hogy felhatalmazást kérek az ukrajnai helyzet vizsgálatára" - írta közleményében, amiben megemlítette, hogy akkori közleményében már jelezte, hogy amennyiben a bírüságot létrehozó Római Egyezményt ratifikáló állam is feljelentést tesz, az nagyban felgyorsíthatja az eseményeket. Mivel már több ilyen ország is feljelentést tett, Khan "néhány pillanattal ezelőtt" arról tájékoztatta a Büntetőbíróság elnökségét, hogy "azonnal nekikezdek aktív nyomozásomnak", és már neki is látott a bizonyítékok gyűjtésének. (Via The Guardian)

2022 március 02., 22:35

Ma 585 béketüntetőt tartóztattak le Oroszországban

Köztük Leningrád II. világháborús ostromának legendás túlélőjét,* Jelena Oszipovát is. 29 városban tiltakoztak Putyin ukrajnai háborúja ellen szerdán. A tüntetések február 24-i kezdete óta az orosz karhatalom már 7474 háború ellen tiltakozó tüntetőt vett őrizetbe. (Via Meduza)

link Forrás

*Pontosítás: Posztunkban Alex Kokcharov közlése alapján a leningrádi osrtom túlélőjének neveztük Oszipovát, ám ez tévedés. A 77 éves Oszipova ugyan elismert festő és ismert szereplője Szentpétervár közéletének, állandó résztvevője a béketüntetéseknek, de nem túlélője az ostromnak, már a város felszabadítása után született. Egyik híres alkotása a leningrádi ostrom megtörésének 75. évfordulóján, az ostromot túlélt, abban egész családját elvesztő barátnője, a szintén ismert szentpétervári művész Lenyina Nyikitina egykori otthonának falára festett falfestménye. A tévedésért elnézést.

2022 március 02., 22:35

Az USA elhalasztotta interkontinentális rakétája tervezett tesztjét

"Nem könnyedén hoztuk meg ezt a döntést, hanem bizonyítandó, hogy felelős atomhatalom vagyunk. Szívesen látnánk, ha Moszkva azzal viszonozná ezt, hogy lecsavarja a nukleáris fenyegetőzés retorikájának hőmérsékletét" - közölte John Kirby, a Pentagon szóvivője, amikor a Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakéta tesztjének elhalasztásáról kérdezték. (Via The Guardian)

2022 március 02., 22:31

Kínai kérésre halaszthatta Putyin a téli olimpia utánra Ukrajna lerohanását

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping 2022. február 4-én, a pekingi téli olimpia előtti találkozójukon. A New York Times forrásai azt nem akarták elárulni, hogy vajon ők maguk egyeztettek-e arról, hogy Oroszország csak az olimpia után rohanja le Ukrajnát.
photo_camera Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping 2022. február 4-én, a pekingi téli olimpia előtti találkozójukon. A New York Times forrásai azt nem akarták elárulni, hogy vajon ők maguk egyeztettek-e arról, hogy Oroszország csak az olimpia után rohanja le Ukrajnát. Fotó: ALEXEI DRUZHININ/AFP

A New York Timesnak több amerikai és egy európai tisztviselő is megerősítette, hogy volt erről szóló hírszerzési jelentés, amit az amerikai kormány köröztetett is szövetségeseinél, amikor Putyin ukrajnai inváziós terveiről egyeztettek. Azt a Times forrásai nem akarták elárulni, hogy pontosan milyen szinten is zajlott az orosz-kínai egyeztetés az invázió elhalasztásáról, mert védik a titkosszolgálati módszereiket.

A cikk folytatódik

2022 március 02., 21:56

Nem közvetlen találat, hanem egy lelőtt rakéta roncsai rongálták meg a kijevi távhővezetéket

link Forrás

Anton Herascsenko belügyminisztériumi tanácsadó pontosította korábbi közlését, a nagy robbanás oka az volt, hogy az ukrán légvédelem lelőtt egy orosz cirkálórakétát, annak a roncsai hullottak a kijevi déli pályaudvar környékére, megrongálva egy fő távhővezetéket, ami miatt a város egyes részei fűtés nélkül maradtak. (Via MTI)