Az orosz megszállás óta legfeljebb két ember sétálhat egymás mellett Herszonban

külföld
2022 március 02., 20:59
comments 4

Herszon polgármestere tárgyilagos stílusban, megrendítő tartalommal írta meg a Facebookon, hogy milyen az élet az orosz megszállás első óráiban.

Herszon egy 320 ezres város, a Fekete-tenger partján, a Dnyeper folyó torkolatánál, a Krímtől északnyugatra. A várost szerdára teljesen elfoglalta az orosz hadsereg.

Ihor Kolihajev 2020 óta vezeti a várost. Azt írja, hogy fejleszteni, parkosítani szerette volna, új házakat építeni. Ehelyett most az utcákon heverő halottak eltemetését kell szerveznie, óriási nehézségek között.

Arról ír, hogy a városban már nincsenek ukrán katonák, nincs fegyveres ellenállás. A hivatalában megjelenő orosz katonákkal megegyezett Herszon működésének alapvető feltételeiről. Egyelőre még ő a polgármester, és az ukrán zászlót sem szedték le a városházáról.

Az orosz hadsereg követelésére este 8 és reggel 6 között szigorú kijárási tilalom van. Napközben lehetőleg egyenként kell az embereknek haladniuk az utcákon, és legfeljebb ketten mehetnek egymás mellett.

Akire rászólnak a katonák, annak azonnal meg kell állnia.

Autók nem járhatnak, kivéve az élelmet, gyógyszert és más létfontosságú eszközt szállítók.

Az autóknak olyan lassan kell menniük, hogy azonnal észrevegyék, ha az orosz katonák ellenőrzésre meg akarnák állítani. Ilyenkor meg kell mutatni, hogy mi van a kocsiban.

Az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kinyithatnak, és a tömegközlekedés is elindulhat.

"Azt kértem, hogy ne lőjék le az embereket" - számolt még be az oroszokkal folytatott tárgyalásáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.