Az orosz megszállás óta legfeljebb két ember sétálhat egymás mellett Herszonban

március 2., szerda 20:59
4

Herszon polgármestere tárgyilagos stílusban, megrendítő tartalommal írta meg a Facebookon, hogy milyen az élet az orosz megszállás első óráiban.

Herszon egy 320 ezres város, a Fekete-tenger partján, a Dnyeper folyó torkolatánál, a Krímtől északnyugatra. A várost szerdára teljesen elfoglalta az orosz hadsereg.

Ihor Kolihajev 2020 óta vezeti a várost. Azt írja, hogy fejleszteni, parkosítani szerette volna, új házakat építeni. Ehelyett most az utcákon heverő halottak eltemetését kell szerveznie, óriási nehézségek között.

Arról ír, hogy a városban már nincsenek ukrán katonák, nincs fegyveres ellenállás. A hivatalában megjelenő orosz katonákkal megegyezett Herszon működésének alapvető feltételeiről. Egyelőre még ő a polgármester, és az ukrán zászlót sem szedték le a városházáról.

Az orosz hadsereg követelésére este 8 és reggel 6 között szigorú kijárási tilalom van. Napközben lehetőleg egyenként kell az embereknek haladniuk az utcákon, és legfeljebb ketten mehetnek egymás mellett.

Akire rászólnak a katonák, annak azonnal meg kell állnia.

Autók nem járhatnak, kivéve az élelmet, gyógyszert és más létfontosságú eszközt szállítók.

Az autóknak olyan lassan kell menniük, hogy azonnal észrevegyék, ha az orosz katonák ellenőrzésre meg akarnák állítani. Ilyenkor meg kell mutatni, hogy mi van a kocsiban.

Az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kinyithatnak, és a tömegközlekedés is elindulhat.

"Azt kértem, hogy ne lőjék le az embereket" - számolt még be az oroszokkal folytatott tárgyalásáról.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt