Mire lenne jó az oroszok kizárása a SWIFT-ből és milyen szankciókkal bünteti Amerika Putyint?

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
február 25., péntek 15:49
5

Miközben az Európai Unió tagországai csütörtök-pénteken nem tudtak megállapodni arról, hogy kizárják-e Oroszországot a SWIFT nevű bankközi kommunikációs rendszerből, Biden amerikai elnök saját gazdasági-pénzügyi szankciókat jelentett be.

Ahhoz képest, hogy az európaiak azt latolgatják, kizárjanak-e egy világméretű hálózatból 300 orosz pénzintézetet, a friss amerikai szankciók mindössze 5 orosz bankot érintenek, és azokat is csak az amerikai pénzügyi rendszerből zárnák ki, utóbbiakat sok szakértő potenciálisan mégis keményebbnek és Putyinra nézve jóval fájdalmasabbnak tartja.

Hogyan lehetséges ez? Ennek megértéséhez nézzük végig, hogy mi az a sokat emlegetett SWIFT, illetve hogy pontosan milyen szankciókat is talált ki a Biden-adminisztráció a Putyin-rezsim megbüntetésére. (Ezek a korlátozások egyébként nemcsak a fent említett 5 bankot érintik.) Fontos, hogy a szankciók gazdasági célja ezúttal nem az elrettentés - ami pedig a gyakoribb cél szokott lenni -, hiszen a háború már elkezdődött, hanem a büntetés és a minél nagyobb károkozás az orosz gazdaságnak, akkora káré, ami már a Putyin-rezsimet is meghátrálásra késztetheti.

Mi az a sokat emlegetett SWIFT?

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt