Mire lenne jó az oroszok kizárása a SWIFT-ből és milyen szankciókkal bünteti Amerika Putyint?

külföld
2022 február 25., 15:49
comments 4

Miközben az Európai Unió tagországai csütörtök-pénteken nem tudtak megállapodni arról, hogy kizárják-e Oroszországot a SWIFT nevű bankközi kommunikációs rendszerből, Biden amerikai elnök saját gazdasági-pénzügyi szankciókat jelentett be.

Ahhoz képest, hogy az európaiak azt latolgatják, kizárjanak-e egy világméretű hálózatból 300 orosz pénzintézetet, a friss amerikai szankciók mindössze 5 orosz bankot érintenek, és azokat is csak az amerikai pénzügyi rendszerből zárnák ki, utóbbiakat sok szakértő potenciálisan mégis keményebbnek és Putyinra nézve jóval fájdalmasabbnak tartja.

Hogyan lehetséges ez? Ennek megértéséhez nézzük végig, hogy mi az a sokat emlegetett SWIFT, illetve hogy pontosan milyen szankciókat is talált ki a Biden-adminisztráció a Putyin-rezsim megbüntetésére. (Ezek a korlátozások egyébként nemcsak a fent említett 5 bankot érintik.) Fontos, hogy a szankciók gazdasági célja ezúttal nem az elrettentés - ami pedig a gyakoribb cél szokott lenni -, hiszen a háború már elkezdődött, hanem a büntetés és a minél nagyobb károkozás az orosz gazdaságnak, akkora káré, ami már a Putyin-rezsimet is meghátrálásra késztetheti.

Mi az a sokat emlegetett SWIFT?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.