Az Országos Bírói Tanács visszautasítja, hogy bármelyik hivatalban lévő bíró bármilyen „terror” bírája lett volna

jog
2022 augusztus 17., 06:47
comments 2

Orbán Viktor kormánya „folyamatosan túllépi” hatáskörét a bíróságok befolyásolása érdekében – állította a hétvégén Vasvári Csaba, a Fővárosi Törvényszék vezető bírája.

Vasvári Csaba bíró Almássy Kornélt, az MDF korábbi alelnökét (háttal) hallgatja meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az UD. Zrt.-vel kapcsolatos per tárgyalásán 2011. szeptember 27-én.
photo_camera Vasvári Csaba bíró Almássy Kornélt, az MDF korábbi alelnökét (háttal) hallgatja meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az UD. Zrt.-vel kapcsolatos per tárgyalásán 2011. szeptember 27-én. Fotó: Beliczay László/MTI/MTVA

A Magyar Nemzet ezután arról írt, hogy Vasvári Csaba évek óta folytat kormányellenes agitálást, és 2006-ban szerepet vállalt a gyurcsányi terrorban, az Origo pedig már a gyurcsányi terror bírájának nevezte.

Az Országos Bírói Tanács most közleményt adott ki az ügyben. Azt írják, a leghatározottabban visszautasítanak minden olyan, a magyar sajtóban megjelent állítást, miszerint „bármely hivatalban lévő magyar bíró valaha is bármilyen »terror« bírája lett volna, vagy a politikai paletta bármely szereplőjéhez lenne köthető”.

Azt írják:

„Egy bíró személyét ért propagandisztikus támadásnak egy modern, európai jogállamban nincs helye!”

Azt írják, a „bírósági igazgatással kapcsolatban megfogalmazott bírói kritika vagy vélemény nem minősíthető az ország elleni támadásnak, az a bírákat is megillető vélemény-nyilvánítási szabadság része”.

Az Országos Bírói Tanács már a február 2-i nyilatkozatában is kifejtette, hogy a magyar bírói karra az utóbbi években egyre erősödő nyomás nehezedik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.