Bármelyik pillanatban elérheti a Föld népessége a 8 milliárd főt

népesedés
2022 augusztus 17., 19:53

A világ népessége hamarosan átlépi a 8 milliárdos határt. Az ENSZ legutóbbi jelentése nemrégiben azt jósolta, hogy ezt valamikor november 15-én érjük el, de ezeket hihetetlenül nehéz pontosan meghatározni. A jelenlegi előrejelzéseket és egy bizonyos hibahatárt figyelembe véve úgy tűnik, hogy gyorsan közeledünk a 8 milliárdos határhoz, és „bármelyik nap elérhetjük", írja a Wall Street Journal.

Az ENSZ előrejelzései szerint a világ népessége 2030-ra 8,5 milliárdra, 2050-re 9,7 milliárdra, 2100-ra pedig 10,4 milliárdra nőhet. Ennek a monumentális változásnak a részeként 2023-ra India lesz a legnépesebb ország.

A fejlődő országokban hatalmas népességnövekedés várható. Az ENSZ szerint a 2050-ig várható népességnövekedés több mint fele mindössze nyolc országra korlátozódik majd: a Kongói Demokratikus Köztársaságra, Egyiptomra, Etiópiára, Indiára, Nigériára, Pakisztánra, a Fülöp-szigetekre és a Tanzániára.

A The Lancet című folyóiratban 2020-ban közzétett tanulmány szerint a világ népessége a következő évtizedekben növekedni fog, de 2064-ben 9,7 milliárd főnél eléri a maximumot, onnantól csökken majd. Ha ez bekövetkezne, akkor a 14. század közepe óta először csökkenne a világ népessége. (IFLScience)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.