Észak-Korea cirkálórakétákat lőtt ki

külföld
2022 augusztus 17., 07:07
comments 1

Dél-koreai források szerint Észak-Korea két cirkálórakétát lőtt a tengerbe. Ez volt Phenjan első rakétakísérlete július eleje óta.

„Ma kora reggel vettük észre, hogy Észak-Korea két cirkálórakétát lőtt ki a Sárga-tengerbe a Dél-Pjongan tartománybeli Oncsonból” - mondta egy meg nem nevezett katonai tisztviselő szerdán a Yonhap hírügynökségnek.

Észak-Korea utoljára januárban tesztelt cirkálórakétákat.

„Az amerikai és a dél-koreai katonai hatóságok elemzik a részleteket, például a repülési távolságot - mondta az AFP hírügynökségnek a védelmi minisztérium tisztviselője.

A cirkálórakétákat egy nappal azután lőtték ki, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok négynapos közös gyakorlatba kezdett. A hadgyakorlatokat Phenjan egy esetleges invázió próbájának tekinti.

Dél-Korea elnöke, Jun Szogjol szerdán, Szöulban tartott sajtótájékoztatóján nem tett említést a rakétákról, de hangsúlyozta, hogy kész gazdasági támogatást nyújtani Észak-Koreának, ha leállnak a nukleáris fegyverek fejlesztésével.

Phenjan a fegyverprogramjai miatt bevezetett szigorú nemzetközi szankciók ellenére idén példátlanul sok kísérletet hajtott végre, köztük egy betiltott interkontinentális ballisztikus rakéta tesztjét. Ezek a szankciók nem terjednek ki a cirkálórakétákra, de vannak olyan feltételezések, melyek szerint Phenjan 2017 óta először készül nukleáris fegyver tesztelésére.

(Al Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.