Észak-Korea cirkálórakétákat lőtt ki

külföld
augusztus 17., 7:07
comments 1

Dél-koreai források szerint Észak-Korea két cirkálórakétát lőtt a tengerbe. Ez volt Phenjan első rakétakísérlete július eleje óta.

„Ma kora reggel vettük észre, hogy Észak-Korea két cirkálórakétát lőtt ki a Sárga-tengerbe a Dél-Pjongan tartománybeli Oncsonból” - mondta egy meg nem nevezett katonai tisztviselő szerdán a Yonhap hírügynökségnek.

Észak-Korea utoljára januárban tesztelt cirkálórakétákat.

„Az amerikai és a dél-koreai katonai hatóságok elemzik a részleteket, például a repülési távolságot - mondta az AFP hírügynökségnek a védelmi minisztérium tisztviselője.

A cirkálórakétákat egy nappal azután lőtték ki, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok négynapos közös gyakorlatba kezdett. A hadgyakorlatokat Phenjan egy esetleges invázió próbájának tekinti.

Dél-Korea elnöke, Jun Szogjol szerdán, Szöulban tartott sajtótájékoztatóján nem tett említést a rakétákról, de hangsúlyozta, hogy kész gazdasági támogatást nyújtani Észak-Koreának, ha leállnak a nukleáris fegyverek fejlesztésével.

Phenjan a fegyverprogramjai miatt bevezetett szigorú nemzetközi szankciók ellenére idén példátlanul sok kísérletet hajtott végre, köztük egy betiltott interkontinentális ballisztikus rakéta tesztjét. Ezek a szankciók nem terjednek ki a cirkálórakétákra, de vannak olyan feltételezések, melyek szerint Phenjan 2017 óta először készül nukleáris fegyver tesztelésére.

(Al Jazeera)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt