Izrael politikai vezetői felháborodtak Abbász berlini holokausztozása miatt

külföld
2022 augusztus 17., 10:10
comments 1

Jeruzsálemben felháborodást váltott ki, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök kedd esti berlini sajtóértekezletén a holokauszthoz hasonlította a palesztinokkal szembeni izraeli politikát.

„Mahmúd Abbász német földön azzal vádolta Izraelt, hogy »50 holokausztot« követett el. Ez nem csak erkölcsi szégyen, hanem szörnyű hazugság is”

– írta a Twitteren Jaír Lapíd izraeli miniszterelnök, akinek az apja, Tomi Lapíd Budapesten élte túl a holokausztot. Lapíd azt mondta:

„A holokausztban 6 millió zsidót gyilkoltak meg, köztük 1,5 millió gyereket. A történelem nem fog megbocsátani Abbásznak.”

Jaír Lapíd augusztus 14-én Jeruzsálemben.
photo_camera Jaír Lapíd augusztus 14-én Jeruzsálemben. Fotó: Maya Alleruzzo/AFP

„Aljas és hamis dolgok, kísérlet a történelem eltorzítására és átírására” – mondta a Kan közszolgálati rádióban Beni Ganz védelmi miniszter, aki szintén magyar holokauszttúlélők gyereke, és aki az elmúlt évben többször tárgyalt Abbásszal, az otthonába is hívta őt. „A békét keresőktől elvárható, hogy elismerjék a múltban elkövetett bűnöket, és ne torzítsák el a valóságot, írják át a történelmet” – közölte Ganz.

„Miniszterelnökként nem voltam hajlandó találkozni sem, nemhogy politikai tárgyalásokat folytatni Mahmúd Abbásszal a hazai és külföldi nyomás dacára. Nem partner, aki tagadja a holokausztot, üldözteti a katonáinkat Hágában, és fizetést folyósít a terroristáknak” – mondta Naftali Bennett volt kormányfő.

„Felszólítom a miniszterelnököt és a védelmi minisztert, hogy hagyjanak fel Abbász legitimálásával, a vele való találkozókkal, tárgyalással” – mondta Avigdor Liberman pénzügyminiszter, aki szerint a kormánynak változtatnia kell az Abbásszal folytatott együttműködésén.

Liberman szerint a kormánynak nincs oka komolyan venni Abbász arra vonatkozó fenyegetéseit, hogy a palesztinok leállítják a rendszeres biztonsági egyeztetést Izraellel. „Csak emiatt a biztonsági koordináció miatt kulcsfigura, és hagyják meg az életét az egymással versengő palesztin terrorszervezetek” – véli a pénzügyminiszter.

Abbász a szovjet Lumumba Egyetemen beadott doktori disszertációjában is elferdítette a holokausztot, ugyanis azt állította, hogy Izrael állam megalakítása előtt a cionisták együttműködtek a nácikkal – közölte Liberman.

Ajelet Saked belügyminiszter is Ganzot ostorozta, amiért találkozott azzal, „aki az izraeli katonák ellen harcol Hágában, és tagadja a holokausztot Németországban”.

Nem szabad legitimációt adnunk neki, és semmiképpen sem hívhatjuk meg Ros Haájinnba” – írta, utalva Ganz lakhelyére, ahol a védelmi miniszter megbeszéléseket tartott Abbásszal.

„Abbász megjegyzése az »50 holokausztról« szégyenletes” – közölte a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Emlékmúzeum igazgatója, Dani Dajan a palesztin elnök berlini szavaira reagálva. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.