Már teherautóval hordják a vizet az egyik dél-franciaországi kisvárosba

külföld
2022 augusztus 17., 13:02
comments 5

Teljesen kiapadtak a régi kőkutak és a források a dél-franciaországi Seillans kisvárosában, ezért teherautóval szállítják oda az ivóvizet. A szigorúan korlátozott napi csapvízfogyasztást csak így tudják biztosítani a Nizzától és Cannes-tól alig 50 kilométerre nyugatra fekvő településen.

Miközben egész Európa, így Franciaország is szárazsággal és rekordmagas hőmérséklettel küzd, a lakóknak, akik korábban gondolkodás nélkül locsolták kertjüket, töltötték meg medencéiket és fürdőkádjaikat, most változtatniuk kell gondolkodásmódjukon és hozzáállásukon, mondta René Hugot polgármester.

photo_camera Seillans, Franciaország. Fotó: RIEGER BERTRAND / HEMIS.FR/Hemis via AFP

„Ha látunk is felhőket hébe-hóba, víz nem jön belőlük: egy csepp eső sem esett mostanában. Kezdünk egy kicsit kétségbe esni, mert a helyzet egyáltalán nem rózsás, ezért mindenki csökkentette a vízfogyasztását" - mondta Hugot.

A vízhasználat mértékét hetente ellenőrzik, minden háztartásnak be kell tartania a napi 150 liter/fő vízfogyasztási korlátozást. Aki nem így tesz, annak a vízhozam mennyiségét és sebességét korlátozó berendezést szerelnek fel a vízvezetékére, mondta Eric Martel, a szomszédos Fayence várost és térségét ellátó vízközműcég vezetője.

És ahhoz, hogy az ivóvíz egyáltalán elérje Seillans-t és a környező falvakat, teherautóval kell átszállítani azokról a területekről, ahol a természetes vízforrások hálózata még elég erős ahhoz, hogy vizet nyerjenek ki belőle.

Martel szerint rendkívüli a helyzet, tavaly ősz óta nagyon kevés eső esett a térségben. „Tartunk a közelgő téltől és tavasztól. Ha akkor sem kapunk esőt, a helyzet drámaivá válik" - mondta a szakember. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.