Pörögni kezdett egy videó, amin a 19 éves Giorgia Meloni Mussolinit méltatja

külföld
2022 augusztus 17., 10:04
comments 15

Az Olasz Testvérek vezetője, Giorgia Meloni jelenleg a legesélyesebb arra, hogy pártja megnyerje a szeptemberi előrehozott választásokat, és ő legyen Olaszország miniszterelnöke. A gondolat, hogy egy posztfasiszta párt vezette jobbközép koalíció vezetheti ősztől az országot, sokakban aggodalmat keltett.

Bár Meloni következetesen ismételgeti, hogy sem ő, sem pártja nem fasiszta, korábban kiderült, hogy nyíltan nácibarát tagok voltak a pártjában. Az Olaszország fasizálódásától tartó baloldal gyakran azt is a szemére veti, hogy olyan európai vezetőkkel van szoros kapcsolatban, mint Orbán Viktor.

Az elmúlt napokban elkezdett pörögni a közösségi oldalakon egy videórészlet, amelyen a 19 éves Meloni beszél Benito Mussoliniről, Olaszország fasiszta diktátoráról. A felvétel 1996-ban készült, akkor, amikor Silvio Berlusconi jobbközép és Romano Prodi baloldali szövetsége csapott össze az olasz választásokon. Meloni már ekkor politizált a Nemzeti Szövetségben, ami akkor még a neofasiszta Olasz Szociális Mozgalom - Nemzeti Jobboldal része volt. A politikus az ifjúsági tagozat vezetőjeként nyilatkozott a francia Soir 3 riportjában, ebben beszélt Mussoliniről is.

„Szerintem Mussolini jó politikus volt. Mindent, amit tett, Olaszországért tette. Az elmúlt ötven évben nem volt hozzá hasonló politikus”

- mondja Meloni franciául a riportban.

link Forrás

Meloni választási kampánya részeként éppen azon dolgozik, hogy Európa egy EU- és NATO-barát, tettrekész, megbízható politikusnak lássa, akinek valójában semmi köze a fasizmushoz. Múlt hét szerdán egy videót is közzétett, melyben többek közt ezt mondja:

„Napok óta olvasom a nemzetközi sajtóban a cikkeket a közelgő választásokról, amikor is Olaszország új kormányt kap, és amelyekben engem úgy írnak le, mint aki veszélyt jelent a demokráciára, az olasz, az európai és a nemzetközi stabilitásra nézve”.

Beszélt azokról a cikkekről is, amelyek az Olasz Testvérek esetleges győzelmét katasztrófaként, autoriter fordulathoz vezető győzelemként ábrázolják. Ezeket ostobaságnak nevezte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.