Több mint százzal repesztett Brüsszelben egy e-rolleres

közlekedés
2022 augusztus 17., 04:37
comments 9

A megengedett óránkénti 25 kilométer helyett 112 kilométeres sebességgel közlekedett Brüsszel belterületén egy elektromos rolleres férfi, a rendőrök visszaesőként előállították - közölte a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap kedden.

A rolleres, aki egy kerékpáros felvonuláson vett részt, nem először lépte át jelentősen a megengedett sebességet. Rendőrségi információk szerint már legalább két alkalommal cikázott az autók között 70, valamint 80 kilométeres sebességet meghaladva, amit az általa felvett és internetre feltöltött videók is bizonyítanak.

A hatóságok azt is közölték: idén már több mint ezer elektromos roller vezetője bizonyult szabálytalannak. Az ellenőrzések tanúsága szerint már egy kisebb technikai átalakítás is lehetővé teszi, hogy ezek a járművek akár óránként 100 kilométeres sebességnél is gyorsabban haladjanak.

Belgium - ahol az elektromos rollerek már a legtöbb város közösségi közlekedésének is részét képezik - július elsejétől országosan érvényes szabályozást vezetett be ezen közlekedési eszközök használatára. Ennek értelmében a rollerek legfeljebb óránként 25 kilométeres sebességgel közlekedhetnek, és csak 16 éven felüliek használhatják őket. A rollereket egyszerre csak egy ember használhatja, utast szállítani tilos.
A szabályok bevezetését elsősorban a balesetek számának növekedése indokolta. 2019-ben 59 rolleres balesetet regisztráltak, de ez a szám 2021-ben már 1022-re emelkedett, és közülük több halálos kimenetű volt. A közúti biztonságot értékelő friss felmérés szerint a rollereseket érintő, személyi sérüléssel járó balesetek száma idén már eddig több mint háromszorosára nőtt országszerte, 96-ról 296-ra emelkedett.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.