Jézus kézmozdulata hasonlít a fenekét nyalogató macska lábtartására - jött rá egy XV. századi német szerzetes

MŰVÉSZET
2022 augusztus 18., 04:57
comments 4

Kevés műalkotáson lehet olyan jól megfigyelni a gondolat megszületésének és a mű elkészültének folyamatát, mint azon a XV. századi Németországban készült iniciálén, ami a feltámadt Krisztust ábrázolja. És egy macskát, aki jellegzetes macskamozdulattal a fenekét nyalogatja.

Az illusztrációra pillantva nyilvánvaló, hogy előbb a Jézus-ábrázolás készülhetett el, hogy ezután az alkotó - feltehetőleg egy szerzetes - vagy egy kollégája a képre pillantva rádöbbenjen, hogy a Megváltó kéztartása nagyon emlékezteti valamire. Méghozzá két, hasonló szögben álló végtagra,, amiket fél perce látott az asztal alatt.

És mivel illusztrálással foglalkozó szerzetesekről volt szó, a felismerést gyorsan krokizás követte, így Krisztus mellé odakerült a Művész szerint meglepően hasonló mozdulattal tisztálkodó macska is.

A képet a pompás Weird Medieval Guys mikroblog közölte.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt