Jézus kézmozdulata hasonlít a fenekét nyalogató macska lábtartására - jött rá egy XV. századi német szerzetes

MŰVÉSZET
2022 augusztus 18., 04:57

Kevés műalkotáson lehet olyan jól megfigyelni a gondolat megszületésének és a mű elkészültének folyamatát, mint azon a XV. századi Németországban készült iniciálén, ami a feltámadt Krisztust ábrázolja. És egy macskát, aki jellegzetes macskamozdulattal a fenekét nyalogatja.

Az illusztrációra pillantva nyilvánvaló, hogy előbb a Jézus-ábrázolás készülhetett el, hogy ezután az alkotó - feltehetőleg egy szerzetes - vagy egy kollégája a képre pillantva rádöbbenjen, hogy a Megváltó kéztartása nagyon emlékezteti valamire. Méghozzá két, hasonló szögben álló végtagra,, amiket fél perce látott az asztal alatt.

És mivel illusztrálással foglalkozó szerzetesekről volt szó, a felismerést gyorsan krokizás követte, így Krisztus mellé odakerült a Művész szerint meglepően hasonló mozdulattal tisztálkodó macska is.

A képet a pompás Weird Medieval Guys mikroblog közölte.


Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.