16 ezer tanár hiányzik a magyar közoktatásból

oktatás
2022 augusztus 19., 18:48
comments 4

„Körülbelül 16 ezer kolléga hiányzik ebben a tanévben a rendszerből, akkor még hozzá kell adni azoknak a számát is, akik a teljesen eredménytelen sztrájktárgyalásokat követően azt mondják, hogy nem fognak munkába állni szeptember elsején” - jelentette ki a Pedagógus Szakszervezet elnöke a RTL Klub Fókusz című műsorának. Szabó Zsuzsanna nem kertelt, szerinte

a következő öt évben 22 ezerrel lesznek kevesebben a pedagógusok, mint most, hiszen tudják, hány pedagógushallgató végez ennyi idő alatt, és mennyien mennek majd nyugdíjba.

A tanárhiányt minden iskolahasználó érzi és érezni fogja, a következő években pedig még szörnyűbb helyzet lesz, mondta a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola igazgatója. Trucsik Viktor szerint a pályakezdő fiatalok közül alig maradnak a pályán, általában 1-2 év után távoznak.

A pályakezdő pedagógusok bruttó 312 ezer forintot keresnek, ezzel állnak munkába, amikor végeztek. Igen ám, de még 14 év múlva is ezt kapják! Tehát ha van egy olyan pedagógusnő, és nem kevés van, aki elvált és egyedül neveli a gyerekét, ő kérem a létminimum alatt él

- magyarázta az okokat a PSZ vezetője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.