Merénylet hírével fenyegetnek az oroszok Európa legnagyobb atomerőműjénél

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 augusztus 19., 4:11
comments 29

A Zaporizssja Európa legnagyobb atomerőműve, és amíg rendesen működött, addig Ukrajna áramigényének 20 százalékát állította elő a hat blokkjával. A Dnyipro folyó partján álló erőművet március elején elfoglalta az orosz hadsereg, de a folyó túlpartja jelenleg is az ukránoké.

Augusztus eleje óta jönnek igazán aggasztó hírek az erőműről. Több beszámoló érkezett arról, hogy lőtték a területét, robbanás volt a kiégett fűtőelemek raktárának közvetlen közelében, tűz ütött ki egy vegyi anyagokat tartalmazó létesítménye mellett, illetve tönkrementek sugárzást mérő eszközei.

Csütörtökre összesűrűsödtek a fenyegetések. Az orosz hadügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy titkosszolgálati értesüléseik szerint péntekre az ukránok valamiféle támadást vagy merényletet terveznek az erőmű ellen.

Az erőmű név nélkül nyilatkozó ukrán alkalmazottai közül többen is üzentek nyugati lapoknak, hogy nagyon félnek, mert az oroszok hazaküldték a Roszatomtól érkezett mérnököket, és az ukránok többségének is azt mondták, hogy pénteken csak azok jöhetnek dolgozni, akik nélkülözhetetlenek.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt