Napi jó hír: emelkedett a Rajna vízszintje

környezet
2022 augusztus 20., 10:38

Több centiméterrel megemelkedett a Rajna vízszintje szombaton Németország nyugati részén a hivatalos adatok szerint. Előzőleg a vízszint a hosszan tartó száraz időjárás miatt jelentősen süllyedt.

A Mainz és Koblenz városok között fekvő Kaub településnél a szövetségi vízügyi és hajózási hivatal (WSV) közlése szerint az irányadó vízállás szombat reggel 44 centiméteren állt, szemben a péntek déli 35 centiméterrel. A hivatal tisztviselői az előrejelzések alapján úgy vélik, hogy a mutató keddig másfél méterre emelkedhet, majd ismét süllyedni kezd. A WSV szerint a folyó tényleges mélysége pénteken 1,45 méter volt.

photo_camera Fotó: THOMAS BANNEYER/dpa Picture-Alliance via AFP

A vízállás egyebek között azt befolyásolja, hogy a teherhajók mekkora terhet tudnak szállítani a vízi úton. A Rajna-vidék-Pfalz tartományban található Kaub fontos kapcsolódási pont a rajnai hajózás számára. Az ottani vízállásnak azért van különös jelentősége, mert a folyó ezen a ponton nagyon sekély.

photo_camera Fotó: THOMAS BANNEYER/dpa Picture-Alliance via AFP

A teher- és személyhajók már hetek óta kicsi vízmélységgel küzdenek. A hajósoknak a rakomány berakodásakor figyelembe kellett venniük a hajó merülését. Alacsony vízállásnál kevesebb rakományt tudnak szállítani, és egy bizonyos ponton a folyami szállítás gazdaságtalanná válik. Az árut ekkor közúton vagy vasúton kell elszállítani. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.