Napi jó hír: emelkedett a Rajna vízszintje

környezet
augusztus 20., 10:38
comments 3

Több centiméterrel megemelkedett a Rajna vízszintje szombaton Németország nyugati részén a hivatalos adatok szerint. Előzőleg a vízszint a hosszan tartó száraz időjárás miatt jelentősen süllyedt.

A Mainz és Koblenz városok között fekvő Kaub településnél a szövetségi vízügyi és hajózási hivatal (WSV) közlése szerint az irányadó vízállás szombat reggel 44 centiméteren állt, szemben a péntek déli 35 centiméterrel. A hivatal tisztviselői az előrejelzések alapján úgy vélik, hogy a mutató keddig másfél méterre emelkedhet, majd ismét süllyedni kezd. A WSV szerint a folyó tényleges mélysége pénteken 1,45 méter volt.

photo_camera Fotó: THOMAS BANNEYER/dpa Picture-Alliance via AFP

A vízállás egyebek között azt befolyásolja, hogy a teherhajók mekkora terhet tudnak szállítani a vízi úton. A Rajna-vidék-Pfalz tartományban található Kaub fontos kapcsolódási pont a rajnai hajózás számára. Az ottani vízállásnak azért van különös jelentősége, mert a folyó ezen a ponton nagyon sekély.

photo_camera Fotó: THOMAS BANNEYER/dpa Picture-Alliance via AFP

A teher- és személyhajók már hetek óta kicsi vízmélységgel küzdenek. A hajósoknak a rakomány berakodásakor figyelembe kellett venniük a hajó merülését. Alacsony vízállásnál kevesebb rakományt tudnak szállítani, és egy bizonyos ponton a folyami szállítás gazdaságtalanná válik. Az árut ekkor közúton vagy vasúton kell elszállítani. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt