Elbocsát száz dolgozót a Pegasus kémszoftver gyártója

gazdaság
2022 augusztus 21., 18:31
comments 5

Lemondott posztjáról Salev Hulio, a Pegasus kémszoftvert gyártó NSO vezérigazgatója, a cég egyik alapítója, jelentette a Haarec izraeli napilap, mely úgy tudja, hogy Hulio vevőt is keres a cégre. Az NSO emelett meneszti száz dolgozóját is.

Mobiltelefonáló nő az izraeli NSO Group, a Pegasus kémszoftver üzemeltetőjének herzliyai székháza előtt Izraelben.
photo_camera Mobiltelefonáló nő az izraeli NSO Group, a Pegasus kémszoftver üzemeltetőjének herzliyai székháza előtt Izraelben. Fotó: JACK GUEZ/AFP

Hulio helyét az eddigi operatív igazgató, Jaron Schat veszi át a cég élén, melynek az elbocsátások után még mintegy hatszázötven dolgozója marad.

A cég azután került nehéz helyzetbe, hogy amerikai és izraeli állami tisztviselők tiltakozása miatt meghiúsult az amerikai L3Harris Technologies nevű védelmi vállalkozással tervezett üzletük. Az NSO az idei évet várhatóan 150 millió dolláros bevétellel zárja, de súlyos pénzügyi helyzetbe került, mert az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma tavaly novemberben feketelistára tette, miután kiderült, hogy néhány afrikai állam a Pegasus programmal kémkedett az amerikai külügyminisztérium tisztviselői után.

Az NSO sikertelenül próbált lekerülni az Egyesült Államok feketelistájáról. Ezért kezdték meg néhány hónapja a cég értékesítését az L3Harris amerikai biztonsági vállalatnak, amely amerikai entitássá tette volna, és ezzel lekerülhetett volna a listáról.

A Pegasus kémszoftverrel több magyar újságírót is lehallgathattak. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.