Az OMSZ politikai nyomásgyakorlásról ír állásfoglalásában, amelyben vezetőik felmentésének visszavonását kérik

augusztus 23., kedd 9:00
43

Miután hétfőn délután Palkovics László azonnali hatállyal menesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét, Radics Kornéliát és a szervezet szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát, az OMSZ kedden Facebookon tette közzé állásfoglalását, amelyben közlik: az Országos Meteorológiai Szolgálat bár önálló központi hivatal, nem politikai, hanem SZAKMAI háttérintézmény. Szerintük „az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig”, ami „nagy mértékben rátelepedett” előrejelzéseik „kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot”.

„Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották, és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek.”

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke beszédet mond a Szolgálat 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten, a Várkert Bazárban 2020. szeptember 25-én Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Azt írják, „teljes mértékben méltatlannak” tartják szolgálatukkal, kollégáikkal és a teljes meteorológus szakmával szemben a „több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű médiamegjelenéseket” és azt, hogy „a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-ra hárítják át”.

Azt írják, hogy ezzel egyidőben mentették fel az OMSZ elnökét, dr, Radics Kornéliát és helyettesét, Horváth Gyulát, amit „egyéb indoklás híján a médiahírek alapján” az augusztus 20-i eseményekkel hoztak összefüggésbe. Ez az OMSZ szerint „elfogadhatatlan, alaptalan és az Operatív Törzs kollektív felelősségének téves áthárítása”.

„A fent leírtak összességében olyan súlyú politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ban folyó több mint 150 éves munkára nézve, melyben a továbbiakban nem tudjuk – kormánytisztviselői eskünkhöz hűen – befolyásolásmentesen, szakmai tudásunk javát nyújtani.” Emiatt szükségesnek tartják:

  • Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.
  • Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét.
  • A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.

Az állásfoglalást az OMSZ 15 vezetője írta alá.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt