Bizarr matek: a rezsicsökkentett energia egyre olcsóbb, hogy kijöjjenek a megemelt díjak

Lezárt tartalom a Kör tagjainak gazdaság
augusztus 23., 10:26
comments 8

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke kedd délelőtt sajtótájékoztatón tiltakozott a rezsiszámlákba épített rendszerhasználati díjak emelése ellen. Szerinte ezek indokolatlanok, mert nem következnek az áram vagy a gáz árának világpiaci emelkedéséből, és a közművezetékeket üzemeltető cégek eddig is nagyon jól kerestek. Emlékeztetett, hogy a földgáz szállítását végző cégek az elmúlt négy évben összesen 156 milliárd forint profitot termeltek, köztük a Mészáros Lőrinchez tartozó Tigáz 38 milliárdot.

Ha a rendszerhasználati díj emelkedik, akkor a rezsicsökkentett energia olcsóbb lesz

Az áramért és földgázért fizetett számlákban nemcsak az energia ára van benne, hanem különböző díjak is, amiket a vezetékes hálózatokat fenntartó cégeknek kell fizetni. A júliusban bejelentett áremelések már ezekkel a díjakkal együtt értendők.

Ezeket a díjakat együttesen rendszerhasználati díjnak nevezik, és évente állapítja meg őket az energiahivatal. Idén az áram és a földgáz esetében is jelentősen emelkedtek ezek a díjak.

Ez ahhoz a furcsa helyzethez vezetett, hogy idén júliusban, tehát még a rezsicsökkentés megkurtításáról szóló bejelentés előtt, csökkentette az állam a lakossági áram árát.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt