Rejtett kamerákkal vették fel, hogyan húzzák le a turistákat Budapesten

turizmus
2022 augusztus 23., 09:34
comments 3

Egy 29 éves szlovák youtuber elhatározta, hogy barátjával felkeresi Budapest legrosszabb helyét. Mivel az ilyenekből hagyományosan nagy a választék, PPPeter a legaljáig pörgette a Tripadvisort, hogy megtalálja az Operaház környékén működő Hajós Caffee-t, aminél a megadott honlap eleve a Rosszlanyok.hu-ra vezet, a kommentek nagy részében az egykori vendégek pedig évek óta arra panaszkodnak, hogy csúnyán lehúzták őket.

photo_camera Fotó: Tripadvisor/Hajos

A Hajós értékeléseinél is nagy a szórás: amikor PPPeter nézte, 6-an értékelték kiválóra, emellett pedig 44-en borzalmasnak találták. A kommentek alapján az átverés célpontjai általában külföldi férfiak, akiket magyar nők a Tinderről vagy közvetlenül az utcáról hívnak erre a helyre. Ott aztán a lányok sorra rendelik az italokat, amikért végül 80-200 ezer körüli összegeket számláznak ki, és természetesen csak készpénzben lehet fizetni.

Mivel a Tinderen nem sikerült szélhámosokkal matchelniük, a népszerű szlovák youtuberek rejtett kamerákkal vágtak neki augusztus 2-án a Hajós utcának, hátha így is leszólítják őket, miközben a Lajos nevű fiktív barátjukat keresik. Nem is kellett sokat várniuk, hogy a kommentekből ismerős szőke hölgytől felcsendüljön az invitálás:

„If you don't find Lajos, akkó' menjünk inni!”

A nők egy olyan pár négyzetméteres bárba vezetik őket, amit rejtélyes módon éppen akkor nyitnak meg, amikor ők megérkeztek. Mivel PPPeter a csatornáján nagyrészt éppen az ilyen lehúzós módszereket mutatja be, már sejtette, hogy jó helyen jár. Már az első percben több figyelmeztető jelet is észlelt:

  • Az első kör barackpálinka után a nők egyből újabbat rendeltek.
  • A pálinkát felvizezték.
  • A bár nem tartott sört, helyette pezsgőt kínáltak nekik. Egyből Moët & Chandont.

Végül 3 kör barackpálinkáért (3X4), két kisüveges pezsgőért és két doboz kóláért 84 ezer forintot számláztak ki nekik. Mivel ennyi készpénz nem volt náluk, a pincér elkísérte őket a legközelebbi ATM-hez, miközben azt magyarázta, hogy csak egy hónapja dolgozik ott, a tulajdonosok Izraelben élnek, neki pedig fogalma sincs, miket írnak a munkahelyéről az interneten. Miután elkezdték kérdezgetni a nőket, hogy gyakran csinálnak-e ilyet, azok leléptek. PPPeterék végül a számla felét fizették ki, azaz 42 ezer forintot. Ahogy a fizetés után indultak vissza a hoteljukba, egyből észrevettek a Hajós utcán másik két hívogatós lányt, akiket szintén be tudtak azonosítani a kommentek alapján.

A történtek után a youtuber úgy érezte, sikerült lebuktatniuk Magyarország legnagyobb turistalehúzását, de ez az üzleti modell közel sem ritka Budapesten. Tavaly ősszel a rendőrség és a NAV egy olyan belvárosi helyen razziázott, ahol még pofátlanabb módszerekkel dolgoztak: egy német férfinak 212 ezer forint italfogyasztásról állítottak ki számlát, pedig csak egy kávét kért magának. Volt olyan eset, amikor egy pohár sörért 250 ezer forintot kértek. Ellenük üzletszerűen elkövetett csalás miatt indítottak eljárást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.