A magyar kormány továbbra is kész biztosítani a schengeni vízumot az orosz turistáknak

háború
2022 augusztus 24., 08:27
comments 24

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrégiben kezdeményezte, hogy az Európai Unió tiltsa meg a beutazást a területére az orosz turisták számára, azaz függessze fel a schengeni vízumok kiadását. Ehhez első körben az észt és a finn miniszterelnök csatlakozott, illetve több más tagállam jelezte, hogy megfontolják a felvetést.

Olaf Scholz német kancellár ugyanakkor azt mondta, nem támogat ilyen típusú vízumkiadási tilalmat.

Magyarország eddig nem nyilatkozott hivatalosan a kérdésben, Szijjártó Péter külügyminiszter azonban legutóbbi FB-posztjában – amely az észt kollégájával lefolytatott egyeztetésről szólt, és az orosz energiaembargót helyezte a középpontba – ezzel kapcsolatos véleményét is kifejtette. Mintegy mellesleg azt írta: „Beszéltünk arról a javaslatról is, mely szigorítaná az orosz állampolgárok számára az európai vízumok kiadásának gyakorlatát. Itt mi a német kancellár álláspontjával szimpatizálunk, és nem tervezünk semmilyen szigorítást vagy korlátozást bevezetni.”

Álláspontjáról időközben orosz hírügynökségek is beszámoltak.

A hírek szerint az európai uniós külügyminiszterek augusztus végén fognak tárgyalni a témáról.

photo_camera Szijjártó Péter és Szergej Lavrov külülügyminiszterek Moszkvában, 2022. július 21-én Fotó: HANDOUT/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.