Az eddigi legnagyobb, Ukrajnának szánt fegyverszállítmányt készíti elő az amerikai kormány

külföld
2022 augusztus 24., 06:54
comments 8

Az eddigi legnagyobb, 3 milliárd dollárt megközelítő értékű fegyverszállítmányt készíti elő a Pentagon Ukrajna számára, írja védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva az NBC News.

A szállítmányt a Biden-kormány akár már ma, Ukrajna függetlenségi napján és az orosz-ukrán háború kezdetének féléves évfordulóján bejelentheti.

Ukrán katonák az amerikaiaktól kapott HIMARS-szal 2022. július 5-én. Ukrajna a háború kitörése óta a nyugati hadisegélynek hála jelentős mértékben átfegyverezte hadseregét.
photo_camera Ukrán katonák az amerikaiaktól kapott HIMARS-szal 2022. július 5-én. Fotó: EyePress News/EYEPRESS via Reuters Connect

A fegyvereket persze az ukrán erők csak hónapokkal később vehetik majd kézbe és kezdhetik használni. Azt viszont már korábban is láttuk, hogy a nyugati fegyverszállítmányok megérkezése nagy hatással van a harcok alakulására. Júliusban kezdték például használni a HIMARS nevű mozgékony rakétatüzérségi rendszereket, ami több fronton is megbénította az addig fölényben lévő orosz tüzérséget.

A 3 milliárdos csomag részeként légvédelmi rendszereket, harckocsik ellen bevethető fegyvereket, kommunikációs eszközöket és drónokat küldhetnek Ukrajnának. A fegyverek nem az amerikai hadsereg tartalékaiból, hanem fegyvergyártó cégektől érkeznek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.