Az eddigi legnagyobb, Ukrajnának szánt fegyverszállítmányt készíti elő az amerikai kormány

külföld
augusztus 24., 6:54
comments 8

Az eddigi legnagyobb, 3 milliárd dollárt megközelítő értékű fegyverszállítmányt készíti elő a Pentagon Ukrajna számára, írja védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva az NBC News.

A szállítmányt a Biden-kormány akár már ma, Ukrajna függetlenségi napján és az orosz-ukrán háború kezdetének féléves évfordulóján bejelentheti.

photo_camera Ukrán katonák az amerikaiaktól kapott HIMARS-szal 2022. július 5-én. Fotó: EyePress News/EYEPRESS via Reuters Connect

A fegyvereket persze az ukrán erők csak hónapokkal később vehetik majd kézbe és kezdhetik használni. Azt viszont már korábban is láttuk, hogy a nyugati fegyverszállítmányok megérkezése nagy hatással van a harcok alakulására. Júliusban kezdték például használni a HIMARS nevű mozgékony rakétatüzérségi rendszereket, ami több fronton is megbénította az addig fölényben lévő orosz tüzérséget.

A 3 milliárdos csomag részeként légvédelmi rendszereket, harckocsik ellen bevethető fegyvereket, kommunikációs eszközöket és drónokat küldhetnek Ukrajnának. A fegyverek nem az amerikai hadsereg tartalékaiból, hanem fegyvergyártó cégektől érkeznek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt