Kipusztulhatott a dugong a kínai vizekben

ÁLLAT
2022 augusztus 24., 08:06

Kipusztulhatott a kínai vizekben a dugong, ottani létezésére ugyanis 2008 óta nincs bizonyíték - közli egy frissen publikált kutatás.

Ez a szelíd tengeritehénféle lehet az első nagytestű tengeri emlős, amely eltűnt a kínai partok menti vizekből - állapította meg a Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) és a Kínai Tudományos Akadémia közös, szerdán közzétett kutatása.

A dugongpopuláció az 1970-es években indult gyors hanyatlásnak a térségben a halászat, a sűrű hajóforgalom és természetes élőhelyének az ember által okozott szűkülése miatt. A globálisan is veszélyeztettnek számító faj annak ellenére halt ki a kínai tengerekből, hogy 1988 óta a legszigorúbb törvényi védelem vonatkozik rá az országban.

Bár Kínában történnek erőfeszítések a dugong ember által gyors tempóban lerombolt természetes élőhelyeinek helyreállítására, ez időigényes folyamat, és könnyen meglehet, hogy a fajnak már nincs elég ideje kivárni, hogy ez megtörténjen - írják a kutatók.

photo_camera Fotó: YVES LEFEVRE/Biosphoto via AFP

A dugong kínai vizekből való feltételezett kihalását „pusztító veszteségnek” és „intő jelnek” nevezte Samuel Turvey, a ZSL Zoológiai Intézetének professzora, a kutatás társszerzője.

Egy nemzetközi tudóscsoport 66 halászközösséget faggatott ki négy kínai tartományban a Dél-kínai-tenger mentén, és a kapott válaszok alapján jutott arra a következtetésre, hogy a kínai parti vizekben már nem élnek tengeri tehenek.

Az eredmények fényében a kutatók azt javasolják, hogy az egész - Kelet-Afrikától Vanuatuig terjedő - térségben vizsgálják felül a dugong természetvédelmi besorolását. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vöröslistáján "sebezhetőként" szerepel a barátságos tengeri emlős.

A tengeri fűvel táplálkozó, lomha mozgású, 3-4 méteresre is megnövő dugong közeli rokona a jobban ismert tengeritehénfélének, a manátusznak, más néven lamantinnak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.