Mexikóban és Kubában is meghalt egy majomhimlő-fertőzött

járvány
2022 augusztus 24., 06:46

Mexikó és Kuba két olyan ember haláláról számolt be, akik majomhimlősök voltak, de egy ország sem erősítette meg, hogy a vírusba haltak volna bele, írja a Reuters.

A mexikói egészségügyi minisztérium kedden közölte, hogy szakértők vizsgálják egy HIV-pozitív beteg halálát, aki szeptikus sokkban és tüdőgyulladásban halt meg, miután pozitív lett a majomhimlőre. Mexikóban 386 megerősített és 862 valószínűsített majomhimlő-fertőzésről számoltak be.

A kubai hatóságok jelentése szerint pedig egy 50 éves olasz férfi halt meg vasárnap, miután szombaton majomhimlőt diagnosztizáltak nála. A kubai közegészségügyi minisztérium közlése szerint az augusztus 15-én érkezett turista állapota csütörtök óta instabil volt, és gyorsan romlott. A boncolási jegyzőkönyv szerint a halál okát tüdőgyulladás és szervkárosodással összefüggő szepszis okozta.

A múlt hónapban Brazíliából és a Ecuadorból is jelentettek majomhimlős halálesetet, de a vírusos betegségnek ez csak egy nagyon ritka kimenetele lehet. Az Egészségügyi Világszervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy elsősorban azoknál járhat végzetes kimenetellel vagy súlyosabb tünetekkel a fertőzés, akik eleve immunhiánnyal küzdenek. Május óta közel 42 000 majomhimlő fertőzést jelentettek világszerte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.