Valami furcsa történt a kórházban kezelt covidosok számával

járvány
2022 augusztus 24., 07:31
comments 3

Aligha valószínű, hogy olyan hektikusan alakul a kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek száma, ahogyan arról a koronavirus.gov.hu-n a heti jelentésekben beszámolnak.

Mint látszik, július elején kezdett el nagy mértékben nőni a kórházban lévő covidosok száma, 233-ról 1 593-ra. Ez volt az idén nyári csúcs, aztán jött egy kisebb, majd a múlt heti jelentés alapján egy gyanúsan nagy, 62 százalékos csökkenés (1 501-ről 570-re).

A mostani jelentésben viszont éppen ellenkező a trend, óriási, 120 százalékos ugrás látható a kórházban kezelt koronavírus-fertőzötteknél (570-ről 1 251-re), de úgy, hogy közben a járvány egyéb számok alapján visszaszorulóban van, az új fertőzöttek száma hetek óta alacsonyabb az előző hetinél.

Ha ekkora lenne az ugrás, azért az komoly problémát jelezne, a kórházban kezelt covidosok száma ugyanis lényegében az utolsó adat, ami alapján következtetni lehet arra, hogy milyen erősségű a járvány, mivel a széles körű hivatalos tesztelés tavasz óta megszűnt, nem is árulják el, hogy hány tesztből jön össze a jelentett új fertőzöttek száma.

Jó eséllyel az történt, ami korábban már néhányszor, egyszerűen elírhatták a múlt heti számot, és az 570 elől lemaradt egy 1-es.

Rákérdezünk, bár jó ideje nem válaszolnak egyetlen kérdésünkre sem. Az is elő szokott fordulni ilyenkor, hogy mindenféle jelzés nélkül átírják utólag a számot.

Ugyanez látszik egyébként a lélegeztetőgépen lévőknél is. Ott két hete 22, majd 9, most pedig megint 27 olyan covidost jelentettek, aki mesterséges lélegeztetésre szorul. Ilyen hullámzás gyaníthatóan az előző heti jelentés hibája.

És akkor a többi számról: 14 742 új fertőzöttet regisztráltak, harmadik hete csökken ez a szám.

108 halálesetet jelentettek a múlt hétről, az előző héten 117-et.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.