Valami furcsa történt a kórházban kezelt covidosok számával

járvány
2022 augusztus 24., 07:31
comments 3

Aligha valószínű, hogy olyan hektikusan alakul a kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek száma, ahogyan arról a koronavirus.gov.hu-n a heti jelentésekben beszámolnak.

link Forrás

Mint látszik, július elején kezdett el nagy mértékben nőni a kórházban lévő covidosok száma, 233-ról 1 593-ra. Ez volt az idén nyári csúcs, aztán jött egy kisebb, majd a múlt heti jelentés alapján egy gyanúsan nagy, 62 százalékos csökkenés (1 501-ről 570-re).

A mostani jelentésben viszont éppen ellenkező a trend, óriási, 120 százalékos ugrás látható a kórházban kezelt koronavírus-fertőzötteknél (570-ről 1 251-re), de úgy, hogy közben a járvány egyéb számok alapján visszaszorulóban van, az új fertőzöttek száma hetek óta alacsonyabb az előző hetinél.

link Forrás

Ha ekkora lenne az ugrás, azért az komoly problémát jelezne, a kórházban kezelt covidosok száma ugyanis lényegében az utolsó adat, ami alapján következtetni lehet arra, hogy milyen erősségű a járvány, mivel a széles körű hivatalos tesztelés tavasz óta megszűnt, nem is árulják el, hogy hány tesztből jön össze a jelentett új fertőzöttek száma.

Jó eséllyel az történt, ami korábban már néhányszor, egyszerűen elírhatták a múlt heti számot, és az 570 elől lemaradt egy 1-es.

Rákérdezünk, bár jó ideje nem válaszolnak egyetlen kérdésünkre sem. Az is elő szokott fordulni ilyenkor, hogy mindenféle jelzés nélkül átírják utólag a számot.

Ugyanez látszik egyébként a lélegeztetőgépen lévőknél is. Ott két hete 22, majd 9, most pedig megint 27 olyan covidost jelentettek, aki mesterséges lélegeztetésre szorul. Ilyen hullámzás gyaníthatóan az előző heti jelentés hibája.

link Forrás

És akkor a többi számról: 14 742 új fertőzöttet regisztráltak, harmadik hete csökken ez a szám.

108 halálesetet jelentettek a múlt hétről, az előző héten 117-et.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.