Zelenszkij felszólította Oroszországot, hogy vonuljanak ki a zaporizzsjai erőműből

háború
augusztus 24., 18:55
comments 3

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában videós bejelentkezésében azt mondta, hogy Oroszország sugárkatasztrófa szélére sodorta a világot.

„Tény, hogy az orosz hadsereg háborús övezetté változtatta Európa legnagyobb atomerőműve, a zaporizzsjai területét.” -mondta.

A szovjet korszakban épült zaporizzsjai erőmű hat reaktorával Európa legnagyobb ilyen létesítménye. Oroszország március óta ellenőrzi a délkelet-ukrajnai erőművet, bár azt továbbra is ukrán szakemberek irányítják.

Az Energoatom ukrán atomenergetikai vállalat a múlt héten közölte, hogy attól tart, Oroszország a még működő blokkok kikapcsolását tervezi az erőműben, amely normális körülmények között Ukrajna villamos energiájának mintegy ötödét biztosítja. Az erőműben most egy blokk termel teljes kapacitással, két másik pedig csökkentett kapacitással. Ezek áramtermelése az erőmű biztonságos fenntartásához elengedhetetlenül szükséges.

A NATO, az ENSZ és Emmanuel Macron is egyre sűrűbben követelik, hogy demilitarizálják az erőmű környékét.

Zelenszkij beszédében felszólította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, hogy vegye át az állandó ellenőrzést és kijelentette, hogy

„Oroszországnak feltétel nélkül fel kell hagynia a nukleáris zsarolással, és teljesen ki kell vonulnia az erőműből.”Egy nyugati tisztviselő korábban azt mondta a Guardiannek, hogy az erőmű körüli harcokat kisebb kockázatnak tekintik, mint a hűtés meghibásodását, mivel az atomreaktorokat úgy tervezték, hogy viszonylag nagy erejű ütközéseknek is ellenálljanak, beleértve egy utasszállító repülőgép által okozott ütközést is. (via Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt