A franciákat feldühítette a britek tengerbe ömlő szennyvize

külföld
2022 augusztus 25., 13:50
comments 4

Figyelmeztetést adtak ki közel 50 angliai és walesi strandra, miután a heves esőzések miatt a szennyvíz a folyókba és a tengerbe ömlött. Három európai parlamenti képviselő szerint az Egyesült Királyság veszélyezteti a francia partokat és a tengeri élővilágot azzal, hogy engedélyezi a nyers szennyvíz La Manche-csatornába és Északi-tengerbe ürítését.

A francia képviselők azzal vádolják az Egyesült Királyságot, hogy elhanyagolja a környezetvédelmi kötelezettségeket, veszélyezteti a tengeri élővilágot és a halászatot.

Az Európai Unióból való kilépése óta az Egyesült Királyság elhanyagolta környezetvédelmi kötelezettségeit – áll a képviselők levelében, amelyben jogi vagy politikai lépéseket követelnek az Európai Bizottságtól.

A brit kormány szóvivője szerint az állítás egyszerűen nem igaz.

Az európai parlamenti képviselők szerint annak ellenére, hogy az Egyesült Királyságot már nem kötik az uniós jogszabályok, az országra továbbra is vonatkoznak a közös vizek védelméről szóló ENSZ-egyezmények.

A három EP-képviselő Emmanuel Macron francia elnök EU-barát En Marche pártjához tartozik. Egyikük, Pierre Karleskind az Európai Parlament halászati bizottságának elnöke. Szerinte nem engedhető meg, hogy az Egyesült Királyság figyelmen kívül hagyja a Brexit keretében vállalt kötelezettségeit, és veszélybe sodorja a vízminőségi előírások terén elért 20 éves előrelépést Európában.

A képviselők arra figyelmeztetnek, hogy a szennyvízszivárgás rövid távon veszélyezteti a francia partok fürdővizeit, és károsíthatja a tengeri biodiverzitást, a halászatot és a kagylótenyésztést is.

„A La Manche csatorna és az Északi-tenger nem szemétlerakó” – mondta Stéphanie Yon-Courtin normandiai politikus.

A rendszer

Az Egyesült Királyság nagy részén kombinált csatornarendszer működik, így a wc-kből származó szennyvizet ugyanazokon a csöveken keresztül szállítják a szennyvíztisztító telepekre, mint az esővizet. Annak érdekében, hogy a nagy esőzések után ne árassza el az otthonokat és a közterületeket, a rendszert úgy tervezték, hogy időnként túlcsorduljon, és tisztítatlan szennyvizet engedjen a folyókba és a tengerbe.

A közelmúltban tapasztalt meleg időjárás növelte az árvízveszélyt, mivel a száraz talaj nem képes gyorsan felszívni a vizet.

Tervek

A Water UK, amely a brit vízipart képviseli, azt nyilatkozta, a vízszolgáltatók egyetértenek abban, hogy sürgős cselekvésre van szükség és több mint 3 milliárd fontot fektetnek be a túlfolyások javítására egy szélesebb körű nemzeti környezetvédelmi program részeként 2020 és 2025 között.

Az Egyesült Királyság környezetvédelmi minisztériumának szóvivője szerint nem igaz, hogy az Egyesült Királyság nem tartja magát a vízminőségi célokhoz: „A környezetvédelmi törvény még erősebbé tette a vízminőséggel kapcsolatos jogszabályainkat, mint amikor még az EU-ban voltunk, a tápanyagszennyezés kezelésére vonatkozó célkitűzésektől kezdve a vizeinkben lévő káros anyagok elleni küzdelemre vonatkozó új hatáskörökig.”

„Törvénybe iktattuk továbbá, hogy a vízszolgáltatóknak csökkenteniük kell a viharos vízátfolyásokból származó kibocsátások gyakoriságát és mennyiségét, ahogy azt is, hogy a vízszolgáltatóknak új ellenőrző berendezéseket kell telepíteniük, amelyek valós időben jelentik a területükön keletkező szennyvízkibocsátásokat” – tette hozzá.

A Liberális Demokraták azonban azzal vádolják a vízszolgáltatókat, hogy nem ellenőrzik megfelelően a szennyvizet, mondván, a telepített berendezések közül sok nem működik, vagy nem is lett elhelyezve.

A kormány hamarosan elindítja az Egyesült Királyság eddigi legnagyszabásúbb tervét a viharok idején történő szennyvízátfolyások csökkentésére – állította a környezetvédelmi tárca szóvivője. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.