A kokainként árult szerek 40 százalékában egyáltalán nincs kokain

drog
2022 augusztus 25., 05:53

Ausztrália első, államilag támogatott gyógyszer- és drogellenőrzési szolgáltatása megállapította, hogy a minták többsége más anyagokkal volt szennyezett, és az emberek negyede úgy döntött, otthagyja a kábítószert, miután megvizsgáltatta azok összetételét. A canberrai CanTest egészségügyi és drogellenőrző klinika egy hónapja működik, ezalatt 70 mintát vizsgáltak meg, és 18 ember hagyta ott a drogját, miután meglátta az eredményt.

A kutatók megállapították, hogy a vizsgált összes kokain tisztasági szintje 27 százalék alatt volt, a minták 40 százaléka pedig egyáltalán nem tartalmazott kokaint. Az egyik kokain nélküli minta a dimetil-szulfon nevű anyagot tartalmazta.

A heroinminták mindegyike tartalmazott heroint, a tisztasági szint 31 és 63 százalék között mozgott, míg az MDMA-minták alig több mint 65 százaléka tartalmazott valóban MDMA-t. A ketaminminták többsége tartalmazta a névadó anyagot, míg egy metamfetamin-mintában cukrot találtak. A CanTest egyelőre hat hónapos próbaüzemben működik.

Lefoglalt kokain a hamburgi vámon.
photo_camera Lefoglalt kokain a hamburgi vámon. Fotó: MARCUS BRANDT/dpa Picture-Alliance via AFP

A mintákat az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) Kémiai Kutatóiskolájának vegyészei elemezték. Malcolm McLeod docens szerint az eredmények azt mutatják, hogy a labor a kábítószer-fogyasztók sokkal szélesebb keresztmetszetét éri el, mint amit a korábbi években fesztiválokon végzett tesztelési szolgáltatások lehetővé tettek."

Az orvosi kar docense, David Caldicott , aki segített felügyelni és működtetni a tesztelési szolgáltatást, elmondta, hogy fontos volt a fiatal fogyasztók bevonása, akik közül sokan még sosem kértek tanácsot a kábítószer-fogyasztásukkal kapcsolatban. „Néhányan ennek hatására akár el sem fogyasztják azokat a drogokat, amelyeket önként beadtak ellenőrzésre. Mások pedig úgy dönthetnek, hogy úgy használják fel a kábítószereket, hogy azok kevesebb kárt okozhassanak bennük." (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.