Dél-Korea megdöntötte a saját rekordját, továbbra is ott születik a legkevesebb gyerek

külföld
2022 augusztus 25., 09:41
comments 1

A 2021-es adatok alapján a koreai nők a becslések szerint átlagosan mindössze 0,81 gyermeket vállalnak életük során, szemben az egy évvel korábbi 0,84-gyel - közölte a statisztikai hivatal szerdán.

Az újszülöttek száma tavaly 260 600-ra csökkent, ami a lakosság mintegy 0,5 százalékának felel meg.

Korea a világ leggyorsabban öregedő országa, a legalább 30 ezer dolláros egy főre jutó GDP-vel rendelkező gazdaságok között az ENSZ globális népesedési előrejelzései és a Világbank adatai szerint. A népesség 2100-ra 53 százalékkal 24 millióra csökken, szemben a 2019-ben prognosztizált 43 százalékos csökkenéssel.

Az előrejelzés kijózanítóan emlékeztet a demográfiai fenyegetésre és a kapcsolódó gazdasági kihívásokra, amelyekkel a Bank of Korea kormányzója, Ri Cseng-jong és elnöke, Jun Szuk-jol szembenéz, akik mindketten az év elején léptek hivatalba.

Ri áprilisban arra figyelmeztetett, hogy Dél-Korea gazdaságát a népesség elöregedésével és a termelékenység lassulásával a szekuláris stagnálás veszélye fenyegeti. Azt is hozzátette, hogy a növekvő jóléti kiadások elvonják a gazdasági növekedés fellendítéséhez szükséges finanszírozást, amely Jun beiktatási ígéreteiben kulcsfontosságú célként szerepelt.

Korea potenciális növekedésének lassulásában az egyre gyérülő munkaerő az egyik fő tényező. A munkaképes korú népesség száma 2020-ban érte el a csúcsot 37,3 millió fővel. A koreai statisztikai hivatal szerint ez a szám 2070-re csaknem a felére csökken.

Dél-Korea igyekszik lassítani a születési számok csökkenését és arra is hozott intézkedéseket, hogy javítson a nyugdíjasok életkörülményein. További cél a több nő, idős ember és külföldi behívása a munkaerőpiacra.

A szülőképes korú nők száma tavaly 2 százalékkal 11 620 ezerre csökkent, ami azt jelzi, hogy a termékenységi ráta valószínűleg tovább fog romlani. Egy tipikus koreai nő a statisztikai hivatal szerint 32,6 évesen hozza világra első gyermekét, szemben az egy évtizeddel korábbi 30,2 évvel. Partnere átlagosan 35,1 éves. Az egy évtizeddel ezelőtti adatok szerint a partner átlagos életkora 33.

Régiók szerint a fővárosban, Szöulban volt a legalacsonyabb a termékenységi ráta: 0,63, míg a kormány székhelyének otthont adó Szedzsongban volt a legmagasabb: 1,28. A legnépesebb tartományban, Kjonggiban 0,85-öt mértek.

Az 1950-53-as koreai háborút követő évtizedekben a népesség nagyjából megduplázódott. A gazdasági fejlődés első éveiben a kormány a bébibumm megfékezése érdekében arra ösztönözte a párokat, hogy csak egy gyermeket vállaljanak. Ezt a politikát a századforduló táján elvetették, mivel a születések száma meredeken esni kezdett, ami arra késztette a kormányt, hogy évente több tízmilliárd dollárt költsön a gyermekvállalás ösztönzésére.(via Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.