Drágul a tojás

gazdaság
2022 augusztus 25., 14:11
comments 8

Szeptembertől nettó 10 forint/darabos termelői áremelésre kényszerülnek a tojástermelők – közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

A közleményben a szövetség elnöke megerősítette, továbbra sincs tojáshiány, viszont az ellátás határához közelít a hazai szektor. Olcsó import megjelenése a magyar tojáspiacon nem várható az euró/forint árfolyam miatt.

A szövetség szerint az áremelésre a biztonságos hazai ellátás érdekében is szükség van, mivel a rendkívül súlyos aszály megdrágította a takarmányárakat, a működési költségeket az elszálló energiaárak még költségesebbé tették.

A közleményben az is olvasható, hogy az elmúlt öt évben a tojás fogyasztói átlagára emelkedett a legkisebb ütemben a többi alapvető élelmiszerrel összehasonlítva. A tízdarabos tojás fogyasztói ára 2022 júliusában 17,8 százalékkal haladta meg a 2018. januári szintet. Ugyanebben az időszakban:

  • a tej 51,9 százalékkal,
  • a kenyér 144,8 százalékkal,
  • a vaj 64,7 százalékkal

drágult.

A tojástermelő gazdálkodók remélik, hogy az áremelkedést nemcsak a fogyasztók, hanem a kereskedelmi szereplők, üzletláncok is elfogadják. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.