Kirúgták a texasi rendőrfőnököt, aki csak hosszas késlekedés után reagált az iskolai mészárláskor

külföld
2022 augusztus 25., 04:53
comments 3

A texasi Uvalde iskolaszéke szerdán kirúgta az iskolakerület rendőrfőnökét. Pete Arredondót rengeteg kritika érte amiatt, hogy a május 24-i lövöldözésben a rendőrök több mint egy órán át nem csináltak semmit, pedig tudták, hogy mi folyik az épületben. Ezalatt a merénylő 19 gyereket és két tanárt megölt. Az iskolaszék egyhangú döntését megtapsolták az áldozatok hozzátartozói, akik részt vettek az ülésen. Arredondót a lövöldözés után nem sokkal fizetetlen adminisztratív szabadságra küldték.

Keresztek a lelőtt áldozatok neveivel a Robb általános iskola előtt Uvaldében, Texasban.
photo_camera Keresztek a lelőtt áldozatok neveivel a Robb általános iskola előtt Uvaldében, Texasban. Fotó: CHANDAN KHANNA/AFP

A rendőrfőnök személyesen nem jelent meg az ülésen, de ügyvédje által küldött levélben az állt, hogy Arredondo halálos fenyegetéseket kapott az eset óta, és hogy az iskolakerület nem biztosított számára megfelelő védelmet a mészárlás után. Az ügyvéd szerint a kerület tévedést követ el az elbocsátással, és arra hivatkozott, hogy nem végeztek olyan vizsgálatot, amely „bizonyítékot szolgáltatott volna az Arredondo elbocsátására vonatkozó döntés alátámasztására”. Arredondónak egyébként a városi tanácsban betöltött tisztségéről is le kellett mondania júliusban.

Az uvaldei lövöldözés az elmúlt évtized legtöbb halálos áldozattal végződő iskolai mészárlása volt. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.