Putyin rendelettel növeli az orosz hadsereg létszámát

háború
2022 augusztus 25., 13:51
comments 11

Fél évnyi háborúzás után Vlagyimir Putyin csütörtökön elnöki rendeletet adott ki arról, hogy az orosz hadsereg létszámát 1,9 millióról 2,04 millióra kell növelni. Bár az oroszok legutoljára március végén ismertek el 1351 halott katonát, ami már akkor is gyanúsan kevésnek tűnt, azóta a nyugati becslések 25 ezerre teszik az Ukrajnában elesett orosz fegyveresek számát. (Az ukránok 45 ezer megölt oroszról beszélnek.)

photo_camera Putyin az ismeretlen katona sírjánál, Moszkvában Fotó: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP

A mostani létszámbővítéssel 1,15 millióra növelik a harcoló állományt (+137 ezer fő). Az elnöki rendelet januártól lép hatályba. Ebben Putyin nem részletezi, hogyan hajtják végre a bővítést, de utasította a kormányt, hogy teremtsék elő hozzá a megfelelő költségvetési forrást. A jelentések szerint az év elején az orosz hadseregnek 900 ezer aktív katonája volt, valamint 2 millió olyan tartalékosa, aki az elmúlt 5 évben teljesített szolgálatot.

Ahogy Rácz András a 444-en megjelent elemzésében az orosz állományról írta: „Annyira súlyosak ugyanis a veszteségek, hogy ha Oroszország nem tud sok tízezernyi új katonát a frontra vezényelni, egyelőre nem látszik, hogy lenne elég ereje ezekhez az ostromokhoz. [...] Ahhoz hónapok kellenek, hogy ezek az új egységek nagyobb számban beérkezzenek a frontra. Amíg ez nem történik meg, addig biztosan marad a mostani, igen lassú előrenyomulás.” (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.