Több mint 1 millió embert ölt meg a covid 2022-ben

Egészségügy
2022 augusztus 25., 16:25
comments 2

Az idén már több mint egymillió halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány – közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet Genfben.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint a számok tükrében tévedés volna azt állítani, hogy a világ megtanult együtt élni a koronavírussal.

A WHO vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy minden eszköz rendelkezésre áll ezen halálesetek megakadályozására. Ugyanakkor a világ lakosságának harmada még mindig nem kapta meg a védőoltások első adagját sem. A szegényebb országokban élő idős emberek háromnegyedét szintén nem immunizálták.

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója  2020. február 24-én.
photo_camera Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója 2020. február 24-én Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

A főigazgató mindemellett pozitív fejleményekről is beszámolt, így például arról, hogy Afrika egyes országai, amelyekben eddig alacsony volt az átoltottság, kezdenek felzárkózni.

A majomhimlő terjedésével kapcsolatban a WHO közölte, 41 ezernél is több esetet tartanak nyilván a világ 96 országában. A legtöbb fertőzöttet az Egyesült Államokból jelentették. A majomhimlő szövődményeibe eddig tizenkét ember halt bele. Ugyanakkor a fertőzés globális terjedése ötödével csökkent az előző héten, a járványgöbe egy hónapig tartó felfelé ívelését követően.

„Vannak arra utaló jelek, hogy a majomhimlő terjedése Európában lassul” – mondta Gebrejeszusz. Hozzátette, ez a közegészségügyi intézkedéseknek, a viselkedési szokások megváltoztatásának és az oltásoknak köszönhető.

Az Afrika egyes részein évtizedek óta ismert és ritkán előforduló majomhimlő május óta Európában, Észak-Amerikában és más térségekben is terjed. A WHO július 23-án jelentette be, hogy a majomhimlő terjedése egészségügyi szempontból immár „rendkívüli helyzetet” eredményezett, amelyet álláspontja szerint emiatt globális vészhelyzetnek kell tekinteni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.