Újrakezdődött a polgárháború Etiópiában

külföld
2022 augusztus 25., 10:05
comments 1

Kiújultak a harcok Etiópia Tigré nevű tartományának határán, így megszakadt az öt hónapja tartó tűzszünet a tigréi lázadók és a kormány között - írja a New York Times. A felkelők, a kormány és a lakosság is megerősítették ezt a lapnak. Hetek óta mindkét oldal harckészültségben állt és fegyverkezett, a felek egymásra mutogatnak, hogy ki lőtt először.

Etióp katonák a Tigréi tartományban 2021. március 7-én.
photo_camera Etióp katonák a Tigréi tartományban 2021. március 7-én. Fotó: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency via AFP

Getachew Reda, a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) szóvivője azt mondta, harcolnak, és „ez egy teljes körű offenzíva”. Órákkal később az etióp védelmi minisztérium azt közölte, hogy lelőttek egy gépet, ami Szudánból szállított fegyvereket a felkelőknek, Getachew ezt az állítást hazugságnak nevezte.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerdán azt mondta, megdöbbent a hír hallatán, és a tűzszünet azonnali visszaállítására szólította fel a feleket.

A 2020 novembere óta dúló polgárháború miatt etióp emberek millióit fenyegeti éhínség, amit az aszály és a nemzetközi élelmiszer-ellátás nehézségei is súlyosbítanak. A TPLF tavaly szeptemberben azt közölte, hogy addigra már 150 ember éhen halt.

A krízisről korábban Bede Márton írt: Ha nem történik csoda, Etiópiában éhen hal több százezer gyerek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.