A tömeggyilkos Anders Breivik ismét beperli a norvég kormányt emberi jogai korlátozása miatt

külföld
2022 augusztus 26., 18:14
comments 12

Anders Breivik, a 43 éves norvég szélsőjobboldali terrorista – aki 2011. július 22-én 77 embert, köztük több kamaszt mészárolt le Oslóban és a közeli Utøya szigetén – újra beperli a norvég államot az emberi jogai megsértése miatt.

Oystein Storrvik, Breivik ügyvédje szerint a férfi 2012-es elítélése óta magánzárkában van a börtönben. Az év elején áthelyezték egy másik intézménybe, de Storrvik szerint nem történt előrelépés az emberi érintkezések terén.

Az Aftenposten norvég napilap beszámolója szerint Storrvik csütörtökön értesítést küldött az igazságügyi minisztériumnak. Ebben azt írja, hogy senkit sem szabad „kínzásnak”, „embertelen vagy megalázó bánásmódnak és büntetésnek” alávetni.

Breivik náci tisztelgése a skieni bíróságon 2017. január 10-én.
photo_camera Breivik náci tisztelgése a skieni bíróságon 2017. január 10-én Fotó: Lise Aaserud/NTB Scanpix/AFP

A lap szerint Breivik azt állítja, a hosszú elszigetelés és a külvilággal való kapcsolattartás korlátozása sérti az emberi jogok európai egyezményét. „A börtönőrökön kívül senkivel sem tart kapcsolatot” – mondta az ügyvéd az NTB norvég hírügynökségnek.

Januárban Breivik kérvényezte szabadlábra helyezését, de a bírák úgy döntöttek, börtönben kell maradnia, és azt mondták, továbbra is veszélyt jelent a társadalomra.

Breivik 21 éves börtönbüntetést kapott, ami a maximálisan adható büntetés Norvégiában. Ennek ellenére lehet, hogy egész életében rácsok mögött marad, mert az ítéletben van egy kitétel, hogy ha 21 év után is veszélyesnek bizonyul a társadalomra, akkor korlátlan időre meghosszabbíthatják a büntetését. Ezt csak azzal a kikötéssel tehette meg a bíróság, hogy 10 év után megadja a lehetőséget, hogy az elítélt kérvényezhesse szabadon engedését.

A tömeggyilkos 2016-ban is beperelte az államot, ugyanúgy az emberi jogai korlátozása miatt. Panaszkodott a többi fogvatartottól való elszigeteltségére, a gyakori vetkőztetésre, és arra, hogy bebörtönzése korai szakaszában gyakran megbilincselték. A börtönkoszt minőségével sem volt elégedett, az sem tetszett neki, hogy műanyag evőeszközökkel kellett ennie, és hogy nem tudott kommunikálni a szimpatizánsokkal.

Breivik 2011. július 22-én, hónapokig tartó előkészületeket követően felrobbantott egy autót egy oslói kormányépület előtt, nyolc ember halálát okozva. Ezután 38 kilométert autózott Utøya szigetére, ahol tüzet nyitott a baloldali Munkáspárt ifjúsági szárnyának éves nyári táborában tartózkodókra. Hatvankilenc embert ölt meg, többségük tizenéves volt. A mészárlás után megadta magát a rendőrségnek. (Sky News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.