Elhitette, hogy ő a világ legjobb fej főnöke, aztán nőket hálózott be, akik most zaklatással és erőszakkal vádolják

szexuális zaklatás
2022 augusztus 26., 12:52
comments 3

Dan Price, a hitelkártyaadatokat feldolgozó Gravity nevű seattle-i cég vezetője évekkel ezelőtt azzal tett szert nagy hírnévre, hogy saját egymillió dolláros béréről lemondva minden alkalmazottjának évi 70 ezer dolláros fizetést állapított meg. Most azzal került be a hírekbe, hogy lemondott cége vezetéséről, miután szexuális zaklatással, bántalmazással és erőszakkal vádolták. Dan Price a lemondását azzal indokolta, hogy csak így tud „teljes erőbedobással” koncentrálni „a hamis vádak elleni küzdelemre”. Bejelentése után először nem válaszolt a megkeresésekre, majd egy nappal később a New York Times publikált egy cikket, amelyben hosszan részletezték, hogy Price vezérigazgatóként állítólag arra használta fel a hírnevét, hogy „elfedje a magánéletében elkövetett visszaéléseket”. A cikkben megszólalok szerint Price online, majd a való életben is zaklatott nőket, akik azt állítják, hogy fizikailag és érzelmileg is bántalmazta őket.

Price a New York Timesnak küldött közleményében tagadta a vádakat, azt írta, „soha senkit nem zaklatott fizikailag vagy szexuálisan”, és hogy „a vádak a nőkkel szembeni helytelen viselkedéséről egyszerűen hamisak”.

De kezdjük az elejéről: ki ez a Dan Price, hogyan lett ünnepelt online híresség, és hogy jutott el odáig, hogy több nő is zaklatással és erőszakkal vádolja – köztük a volt felesége is?Amikor Price 2015-ben bejelentette a 70 ezer dolláros fizetéseket, azt mondta, addig fogja alacsonyan tartani a saját bérét, amíg a nyereséget vissza nem szerzi. Hónapokkal később már a saját lakását is kiadta, mert nem tudta eltartani magát, közben felmondtak a legjobb dolgozói, amiért az alulképzett és lusta alkalmazottak is annyit kerestek, mint ők. Nem sokkal később beperelte őt a cégben kisebbségi tulajdonos testvére, Lucas Price, amiért Dan cégvezetőként az előző évi profit felélésével megfosztotta őt a kisebbségi tulajdonosnak járó jövedelemtől.

Mindeközben Price mégis szépen felépítette a mára már több mint 700 ezer twitteres követője körében az alkalmazottait nem kizsákmányoló, jó fej főnök imidzsét, akit nemcsak munkaügyi aktvistaként lehet szeretni, de azért is, mert sablonosan könnyen befogadhatóan beszél a munka és a magánélet egyensúlyáról. Délutáni talk show-kban szerepelt sztárként, 2020-ban ő mutatta be Seattle-ben Andrew Yang demokrata párti elnökjelöltet, Robert Reich volt munkaügyi miniszter pedig „Amerika egyetlen erkölcsös vezérigazgatójának” nevezte. Ezek után nem volt nehéz a rajongói körében ismerkednie.

Kacie Margis először 2020-ban találkozott Dan Price nevével. A New York Times cikke szerint megtetszett neki a világnézete, és az, ahogy kritizálta más üzleti vezetők túlkapásait, illetve arroganciáját. Az is imponált neki, ahogy az egyenlőtlenségekről, a mentális egészségről vagy a nők helyzetéről beszélt.

Miután Margis lájkolta Price egyik posztját, a férfi üzenetet írt a nőnek: „Boldog Valentin-napot, szépség!” A nő sokáig figyelmen kívül hagyta az üzenetet, csak közel egy évvel később válaszolt, miután egy a barátaival közös csetbeszélgetésben szóba került Price. Margis akkor azt írta neki: „Csodálatos vagy.” Elkezdtek beszélgetni, egy idő után személyesen is találkoztak, három hónapig randiztak, aminek a vége egy nemi erőszakkal kapcsolatos vád lett.

A kaliforniai Palm Springs rendőrsége augusztus 15-én közölte, hogy Margis ügyét továbbították a helyi ügyészséghez, és vádemelést javasoltak, amiért Price állítólag megerőszakolta a kábítószer hatása alatt álló nőt. De nem ez az első ügye Price-nek ebben az évben: seattle-i ügyészek még az év elején emeltek vádat ellene testi sértés miatt.

Erőszak és ajándék Tesla

Margis azt mondja, hogy bár Price-szal kapcsolatban voltak a figyelmeztető jelek, azokat nem vette észre. Amikor rákeresett a nevére, leginkább a saját közösségi oldalait lehetett látni, illetve őt ajnározó kommenteket és sztorikat. A 2015-ös béremelése utáni ügye, illetve az, hogy felesége családon belüli erőszakkal vádolta meg, valahogy soha nem került előtérbe.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.