Orbán Balázs megmagyarázta a Vodafone-bizniszt: végre lesz a szektorban egy magyar logikával működő szereplő

POLITIKA
2022 augusztus 26., 08:50
comments 50

Orbán Balázs egy perc alatt elmagyarázta, hogy miért vásárolja meg a kormány a Vodafone-t. A miniszterelnök politikai igazgatóját a Tv2 Mokka című műsorában kérték meg, hogy reagáljon azokra a kritikákra, amik szerint a mostani gazdasági helyzetben semmi sem indokolja a felvásárlást.

„Vannak olyan stratégiai ágazatok, ahol az iparági sajátosságok miatt ott valódi verseny nincs, viszont stratégiai jelentőségű, viszont állampolgárok millióinak életét határozzák meg. Ilyen a telekommunikációs szektor is.”

- kezdte válaszát Orbán. Hogy milyen iparági sajátosságokra gondolt, nem részletezte, így azt sem indokolta, hogy ha nincs verseny a szektorban, akkor mégis miért minősítenék nemzetstratégiai jelentőségűvé a tranzakciót, megúszva a versenyhivatali eljárást. Hozzátette:

„Az, hogy egy ilyen szektorban legyen egy magyar szereplő magyar logikával, magyar üzleti központtal, az a szolgáltatás színvonalának emeléséhez és az árak megfelelő szinten tartásához kulcsfontosságú.”

Magyar logika. Végső indokként a rezsiárakat hozta fel.

„Pont ilyen nehéz helyzetben látszik az, hogy a stratégiai ágazatokba való külön befektetések hosszú távon megtérülnek. Például: ha pár évvel ezelőtt nem csináljuk meg az energiaszektor magyar tulajdonba vitelét, akkor ma a rezsiköltségek is jóval magasabbak lennének.”

- zárta Orbán. További kérdést a témában nem kapott.

link Forrás

Hétfőn jelentette be a kormány, hogy a Mészáros Lőrinc vonzáskörzetéből kinőtt és állami hátszéllel felfuttatott 4iG-val közösen 49-51 százalékos arányban megveszik a a második legnagyobb hazai távközlési vállalatot. A Vodafone brit anyavállalata szerint az üzletet a vevők kezdeményezték, a 715 milliárd forintos ajánlatra nem tudtak nemet mondani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.