Bevásárolja magát az állam a Vodafone-ba

POLITIKA
2022 augusztus 22., 06:17
comments 113

Évek óta tervezgette a kormány, hogy szerez egy mobilszolgáltatót, Lázár János már 2018-ban arról beszélt, hogy „a következő ciklusban újra meg kell próbálkozni azzal, hogy legyen nemzeti tulajdonban lévő mobilszolgáltató”. A 2018-2022-es ciklusban nem sokat lehetett hallani erről a tervről, majd hétfő reggel Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kiadott egy közleményt, miszerint „a magyar állam közreműködik a Vodafone Magyarország hazai tulajdonba vételében”.

A Mészáros Lőrinc vonzáskörzetéből kinőtt és állami hátszéllel felfuttatott 4iG közleménye szerint a tranzakció értéke 715 milliárd forint.

A tervezett akvizícióval a 4iG Nyrt. 51 százalékos, a Magyar Állam 49 százalékos tulajdont szerezhet a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban.

A tulajdonosi jogokat gyakorló gazdaságfejlesztési miniszter,

Nagy Márton felkérte a Corvinus Zrt.-t, hogy vásárolja meg a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. kisebbségi, azaz 49 százalékos részvénycsomagját. Ennek első lépéseként sor került egy előzetes, nem kötelező erejű megállapodás megkötésére a Corvinus Zrt., a Vodafone Europe BV, valamint a 4iG Nyrt. között.

Nagy Márton úgy értékeli, hogy a tranzakció közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűvé minősíthető.

Ilyen esetben a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhatja az ügyletet. A miniszter közleménye szerint „az akvizíció sikeres zárását követően minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a hazai távközlési szektorban egy olyan magyar, nemzeti tulajdonú, a piacon vezető szerepet vállaló cég jöjjön létre, amely a 21. századi digitális kihívásoknak is megfelelve hozzájárulhat az ország versenyképességének javításához, egyben kimagasló, minőségi szolgáltatást nyújtson a közel 4 millió lakossági és vállalati ügyfelének”.

A tranzakció a Vodafone Magyarország átvilágítása, a végleges adásvételi szerződés aláírása és a szükséges hatósági eljárások után, 2022 végéig zárulhat.

A jövő izgalmas - Ready?

„A Vodafone Magyarország felvásárlása alapjaiban rendezheti át a hazai távközlési piacot. A vezetékes hang- és internet, valamint az előfizetéses televíziós és digitális földfelszíni sugárzás mellett a 4iG, a tranzakció zárását követően, a mobiltávközlés területén is tekintélyes szereplő lehet” - értékelte a helyzetet a 4iG.

Jászai Gellért, a 4iG igazgatósági elnöke
photo_camera Jászai Gellért, a 4iG tulajdonosa Fotó: 4iG Nyrt. / Facebook

Jászai Gellért, a kormányközeli vállalat tulajdonosa úgy látja, hogy „a Vodafone Magyarország megvásárlása az elmúlt harminc év legjelentősebb hazai távközlési tranzakciója lehet, hasonló léptékű, mint a rendszerváltást követően a Matáv privatizációja volt. Az akvizícióval egy döntően magyar tulajdonban lévő infokommunikációs vállalatcsoport jöhet létre, amely az ország második legnagyobb szolgáltatójává válhat”.

A 2010 utáni kormányoknak mindig is kitüntetett célja volt, hogy a nemzetstratégiai jelentőségű ágazatokban a magyar tulajdon arányát erőteljesen növeljék és lehetőség szerint többségi szintre emeljék. Ez a kormányzati cél a bank-, az energia- és a média szektorban már teljesült, most lehetőség mutatkozik arra, hogy a távközlési piacon is komoly szereplővé lépjen elő egy magyar, állami tulajdoni részesedést is maga mögött tudó vállalat” -írja a kormány.

link Forrás

Az állam 2012-ben sikertelenül próbálkozott saját mobilszolgáltató létrehozásával, de végül a bíróság úgy ítélte meg, hogy az MPVI Mobil Zrt. jogszerűtlenül szerezte meg a frakvenciáját. Az állami mobilszolgáltató pályázata ellen akkor a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone nyújtott be keresetet. Az MPVI Mobil végül meg is szűnt 2013 végén, amikor a két nagybefektető kiszállt, a fennmaradó hányad pedig beolvadt a Magyar Posta Zrt.-be.

Már a kudarc után felmerült, hogy inkább a Telenort vagy a Vodafone-t kellene felvásárolni. 2018 elején voltak is olyan hírek, miszerint a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum csoport vételi ajánlatot tett a Telenor magyarországi operációira. Aztán 2019-ben az állami tulajdonban lévő Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25 százalékát. Tavaly augusztusban pedig a 4iG a 71,6 százalékos tulajdont szerzett az Antenna Hungáriában, amit Orbán Viktor közérdekből nemzetstratégiai jelentőségnek minősített.

A felvásárlással kapcsolatban a Portfolio megjegyezte, hogy július óta az a Király István az Antenna Hungária vezetője, valamint a 4iG távközlési portfóliójának leendő vezetője, aki 2014-2021 között a Vodafone Vállalati Szolgáltatások Üzletág vezérigazgató-helyettesi pozíciójában dolgozott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.