Amire ilyenkor is jut idő: Orbán azonnali hatállyal nemzetstratégiainak minősítette a 4iG gigaüzletét

üzlet
2022 február 22., 18:14
comments 11
A 4iG International Innivative IT Investment irodaháza a III. kerületi Montevideo utcában
photo_camera A 4iG International Innivative IT Investment irodaháza a III. kerületi Montevideo utcában Fotó: Róka László/MTI/MTVA

„Közérdekből nemzetstratégiai jelentőségnek” minősítette egy kedd délután megjelent kormányrendelet a 4iG távközlési-informatikai gigakonszern tulajdonszerzését az Antenna Hungáriában (AH). Ez azt jelenti, hogy a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhatja majd az üzlet körülményeit, és konkurens cégek sem torpedózhatják meg az egyezséget.

Az ilyen rendeletek általában azokban az ügyekben születnek meg, amikben a politikai vezetés egy üzleti tranzakciót mindenáron keresztül akar verni a hatóságokon. Ugyanez történt például a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) esetében is, ami nyilvánvalóan egy brutális piactorzító fejlemény volt, de ezzel a hatalom szentesítette működését.

A Mészáros Lőrinc vonzáskörzetéből kinőtt 4iG és az állami AH már nyáron „stratégiai együttműködésre” léptek, a 4iG vezető Jászai Gellért és Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter pedig már akkor előzetes szerződést írtak alá arról, hogy a bődületes tempóban gyarapodó 4iG többségi tulajdonrészt szerezhet az AH-ban.

Az AH az országos digitális földfelszíni televíziós és analóg rádiós műsorterjesztés kizárólagos szolgáltatójaként megkerülhetetlen szereplője a telekommunikációs szektornak Magyarországon, nem mellesleg 25 százalékos tulajdonnal rendelkezik a magyarországi Telenorban is.

Hogy miért csak most jutott el a nemzetstratégiai fázisig a történet, annak egyik oka lehet, hogy még a tulajdonszerzés előtt megpróbálták az AH-ba olvasztani a villamos művekhez tartozó, a nagykereskedelmi ügyfelek számára távközlési szolgáltatásokat biztosító MVM Net Zrt.-t.

A legfrissebb hírek szerint ez nem sikerült, mert a BÉT február elején bejelentette, hogy az AH és az MVM közti adásvétel nem valósult meg, ezért visszaállították a tavaly novemberi jogi helyzetet. Az üzlet később még megvalósulhat, de úgy tűnik, már csak azután, hogy az AH-ba bevásárolja magát a 4iG.

A rendeletet kiszúró HVG emlékeztet, hogy januárban Donáth Anna, a Momentum elnöke és Hadházy Ákos független parlament képviselő már az Európai Bizottságnál kérte a 4iG finanszírozásának és státuszának kivizsgálását. Rengeteg kritikus infrastruktúra - műsorszórás, optikai hálózat, műholdas kommunikáció - kerül ugyanis a vállalat kezébe, ami már nemcsak a piactorzítás kérdését veti fel, de azt is, hogy miként lehet egy ekkora magáncég monopolhelyzetének biztosítása „nemzetstratégiai érdek”.

A kormány tavaly hozott már hasonló döntést egy 4iG-üzlettel összefüggésben: akkor a DIGI Távközlési Kft. felvásárlását minősítették valamilyen okból kifolyólag nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak.

Frissítés 20.30: Gyakorlatilag a rendelet hatályba lépését követően bejelentette a 4iG, hogy apport útján megvalósuló tőkeemeléssel 71,6 százalékos tulajdont szerzett az Antenna Hungáriában. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.